Krim får strøm igen

 

Kort over Krim Foto: Maximilian Dörrbecker

Kort over Krim Foto: Maximilian Dörrbecker

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Siden 20 september har krimtatarer støttet af den ultranationalistiske organisation Højre Sektor og veteraner fra private bataljoner standset for lastbiltrafikken og dermed vareforsyninger til Krim, og siden den 22. november afbrød de fire højspændingsledninger til halvøen.

Regeringen i Kijev kunne intet stille op. For få dage siden blev blokaden af elforsyningerne så delvist ophævet på initiativ af krimtatarerne. Højresektoren var imod beslutningen og deltager nu ikke længere i boykotten af Krim.

Deputeret i parlamentet, Rafat Tjubarov forklarede beslutningen humanitært; i flere uger har halvøens beboere lidt under manglen på elektricitet. Mustafa Jemilev, en anden blandt krimtataternes ledere, forklarede beslutningen som et resultat af pres ude fra, fra EU-lande og også fra USA.

Beslutningen om at genoptage elforsyningerne sker under betingelse af, at russerne bøjer sig for krav om frigivelse af fanger og forbedringer af menneskeretssituationen på Krim. Ophævelsen af el-embargoen vil kun vare frem til 31. januar.

Men for Rusland har beslutningen om at ophæve blokaden ikke den helt store betydning. I starten af januar vil Putin drage til Krim og deltage ved åbningen af den første 200 MW el-ledning og i maj 2016 begynder den anden del af projektet. I 2018 vil der blive åbnet to helt nye elektricitetsværker på halvøen.

Share This