Krigen i Ukraine er ikke sort-hvid, advarer ungarsk sikkerhedsekspert
Af Michael Skovgaard
Ukraine: Den sikkerhedspolitiske ekspert Attila Demkó siger, at krigen i Ukraine kræver mere nuanceret tænkning med henblik på årsager og et eventuelt udfald. Han mener, at Vesten ikke vil gå ind i krigen med militære styrker – det skriver Hungary Today.
„Det har stået klart i årevis, at Rusland ville blokere for Ukraines integration i Vesten“, sagde Demkó, som er leder af centret for geopolitik ved Mathias Corvinus Collegium i Budapest, til den slovakisk-ungarske nyhedsportal Ma7. Han understregede, at han ikke støtter det russiske regime, men det er uvidenhed, hvis man påstår, at Rusland ikke forlængst har trukket de røde linjer.
„Allerede i 2008 skulle vi efter Sydossetien og konflikten mellem Georgien og Rusland have indset, hvor langt russerne er rede til at gå om nødvendigt. Og der hersker ingen tvivl om, at hvis Georgien havde valgt Ukraines kurs, ville det have medført en større væbnet konflikt, end tilfældet var. I 2014 var den kommende aggression i Ukraine skjult, men nu er den fuldstændig åben“ lød det videre.
Demkó påpegede, at i en krig kan man ikke kun tale om onde og gode aktører. „Rusland, USA, Ukraine selv og andre lande havde et medansvar for begivenhederne i 2014, men Ruslands aggression i 2022 kan ikke retfærdiggøres.“
Med hensyn til Ukraine præciserede han: „Stort set ingen i Vesten har fattet, at hvis den ukrainske hær gik ind i de to separatist-regioner i det østlige Ukraine, ville en del af befolkningen flygte, men resten ville ty til væbnet kamp mod ukrainere.“
Han tilføjede desuden, at Rusland næppe har viljen eller styrken til at angribe NATO. „Men det står klart, at NATO før eller siden må beslutte, om man vil sætte NATO-tropper ind ved frontlinjen, eller om man trækker støtten til Ukraine, som vil komme til at mangle soldater og mandskab på længere sigt.“ Han mener, at Vesten eller NATO ikke vil intervenere i krigen med tropper. Ingen regeringer i Europa eller USA er indstillet på det.
„Ingen ønsker en atomkrig i Ukraine, men de lande, som leverer våben til Ukraine, deltager de facto i krigen“, fastslog han. „Og uden vestlig støtte ville Ukraine forlængst have tabt krigen, men den nuværende vestlige støtte er ikke nok til at vinde den.“