”Krig” mellem Ungarn og Rumænien

Nu vil Ungarn også have et grænsehegn på grænsen til Rumænien. Det skaber problemer Illustrationsfoto: Ongayo

Nu vil Ungarn også have et grænsehegn på grænsen til Rumænien. Det skaber problemer Illustrationsfoto: Ongayo

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab,SDU

Søren Riishøj_2Ungarn/Rumænien: Forholdet mellem Ungarn og Rumænien har over en længere periode været dårligt, og det er blevet endnu dårligere med flygtninge- og migrationskrisen.Ungarn har reageret skarpt på den rumænske ministerpræsident Victor Ponta’s bemærkninger om, at Rumænien, modsat Ungarn, behandler sine flygtninge ”som mennesker”. Regeringen i Budapest har kaldt Rumæniens chargé d`affaires til møde for at indgive en protest og kræver en uforbeholden undskyldning.

Samarbejdet og kommunikationen mellem den ungarske og serbiske regering om flygtningespørgsmålet fungerer ifølge ungarerne meget bedre.

”Ponta’s løgne” ser man i Ungarn i sammenhæng med Ponta’s egne problemer på hjemmefronten, herunder korruptionsanklagerne mod ham. Angrebene på Ungarn skal angiveligt ”afstive” hans position politisk, er den generelle holdning.

Regeringen i Ungarn har også svaret hårdt igen på udtalelser og ”kampagneløgne” fra den socialistiske gruppe i Europaparlamentet, der som Østrigs kansler har sammenlignet Ungarns politik med Hitler-Tysklands.

Tidligere har Ungarn haft hårde meningsudvekslinger også med Sverige om håndteringen af flygtningekrisen.

Stemningen i EU er mildt sagt ikke god, alt imens der ventes på, at EU-præsident Donald Tusk indkalder til et særligt topmøde i EU om netop flygtningespørgsmålet. Om et sådant møde ”renser luften”, vil tiden vise.

Kilde: ”Hungary Matters”

Share This