Korruption i Rumænien har amerikansk forbindelse

Liviu Dragnea Foto: Partidul Social Democra

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rumænien: Korruption har over de seneste år været et højaktuelt emne i Rumænien, mildt sagt. I de seneste måneder har især Socialdemokratiets (PSD) leder Liviu Dragnea været i centrum.

Han er blevet beskyldt for falcificering af stemmesedler i forbindelse med en folkeafstemning rettet mod præsident Traian Basescu for en del år siden og senest for ulovligt at have beskæftiget en partisekretær i statsadministrationen.

I juni blev Dragnea dømt til 3,5 års fængsel, en hård dom. Sagen er også en udløber af flere års magtkamp mellem regeringen det nationale antikorruptionsinstitut (DNA) og præsidenten (Klaus Iohannis). Den socialdemokratisk- ledede regering har gennem lovændringer forsøgt at få de gældende love om korruption ændret, sådan at Dragnea slipper for straf, og det har vakt kritik.

Nu viser det sig, skriver det polske dagblad Gazeta Wyborcza med henvisning til Politico-portalen, at Dragnea og dermed regeringen, har betalt fremstående amerikanske advokater, deriblandt Rudy Giuliani og firmaet Freeha, der er knyttet til Donald Trump, for at drive lobbyvirksomhed i Rumænien og få dommene mod bl.a. Dragnea omgjort og lovene om korruption ændret.

Han ha bl.a. skrevet et brev herom til præsident Iohannis. Tidligere har en rumænsk oligark benyttet sig af Freeha for at få sin dom om korruption i forbindelse med privatisering af jord omgjort, det lykkedes ham et stykke ad vejen. Han var idømt hele 9 års fængsel!

Det amerikanske udenrigsministerium har distanceret sig fra de amerikanske advokaters lobbyviksomhed og sagt, at der er tale om helt “private sager”. Den rumænske ambassadør i Washington har også vakt opsigt, da han er kommet med udtalelser der går imod regeringens holdninger. Han er derfor blevet hjemkaldt til “konsultationer”, som det hedder i diplomatsproget.

Share This