Kontroversiel Mellemøsten-konference skal afholdes i Polen i juli

Polens hovedstad Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: USA ønsker afholdt en politisk yderst kontroversiel konference om Mellemøsten i Polen 13.-14. juli. Det oplyser USA’s udenrigsminister Mike Pompeo i en samtale i Fox News.

Her vil Iran uden tvivl være i fokus. I maj 2018 trådte USA ud af aftalen om fastfrysning af det iranske atomprogram og gradvis afvikling af sanktionerne over for Iran. De andre parter i aftalen, Kina, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Rusland holder fast i aftalen. USA står således alene.

Konferencen i Polen skal ses i det lys, som et forsøg på at bryde isolationen, splitte Europa og få etableret en ”koalition af villige” efter modellen kendt fra Irak-krigen i begyndelsen af 00`erne. At Polen er valgt som vært for konferencen er ikke tilfældigt, skriver det polske dagblad ”Gazeta Wyborcza”.

Den polske regering og præsident Andrzej Duda har bragt Polen meget tættere på USA. Som USA ser den polske regering ikke et problem i et mere opdelt EU. Polen forhandler om oprettelse af faste amerikanske baser i landet, kaldt ”Fort Trump” og er villig til at betale mindst 2 mia. dollar for at få dem. Det sker uden om NATO, hvilket heller ikke genererer USA og slet ikke Donald Trump.

Forsvarsminister Mariusz Blaszczak og præsident Dudas talsmand Blazej Spychalski siger lige ud, at det tættere samarbejde med USA ”øger Polens prestige”. Oppositionen i Polen er derimod stærkt kritisk. Andrzej Halicki fra det største oppositionsparti, Borgerplatformen siger, at konferencen vil skade Polens renomé i hele Mellemsøsten, og Katarzyna Luknauer fra partiet ”Nowoczesna” forlanger, at oppositionen tages med på råd, og at sagen bliver diskuteret i det Nationale Sikkerhedsråd.

Det polske Agentur for Intern Sikkerhed har arresteret to personer, den ene direktør for Huaweis polske afdeling. Begge beskyldes for spionage og for at samarbejde med den kinesiske efterretningstjeneste. Også det skridt betragtes uden nogen form for tvivl som en ”venlig handling” i USA, der som bekendt har grebet til den nøjagtig samme metode i kampen for at bekæmpe Huawei. 

Share This