Konflikter truer stabiliteten i Albanien

Den albanske parlamentsbygning i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Den albanske parlamentsbygning i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Albanien: Albanien skal efter planen afholde parlamentsvalg den 16. juni, men her 3 måneder før hersker der politisk kaos, skriver ”Balkan Insight”. Flere analytikere i Tirana mener ligefrem, at international mægling kan være nødvendigt for at få konflikten mellem regering og opposition nedtrappet så meget, at valget kan afholdes fredeligt.

Siden 18. februar har oppositionspartiet Det Demokratiske Parti ledet af Lulsim Basha dagligt protesteret i Tirana. Eksempelvis er der blevet opstillet et stort ”protesttelt” foran ministerpræsident Edi Rama’s kontor. Kravet fra oppositionen går på, at regeringen skal gå af her og nu, og at der bliver oprettet en a-politisk teknokratregering, der skal sikre, at valget i juni gennemføres fair og frit.

Oppositionen kræver, efter rumænsk forbillede, at alle med en kriminel fortid bliver udelukket fra politik, ligesom der kræves indført juridiske reformer men ud fra oppositionens egne forslag.

Analytikere tror ikke på etablering af en teknokratregering og peger i stedet på andre muligheder. Eksempelvis kunne oppositionen opnå håndfaste garantier fra regeringen med hensyn til valgets afholdelse, ligesom der kunne der gennemføres en lov der ”screener” dommere og embedsmænd for eventuelt magtmisbrug. En aftale kunne også omfatte enighed om valget af landets næste præsident.

Men polariseringen i Albanien er lige nu så stærk, at international mægling kan blive uomgængelig. Lige nu står arbejdet med retsreformen stille, også den lovede ”screening” (”vetting”) af 800 dommere og anklagere. Bliver der ikke skabt enighed, kan valget i juni komme i fare. Rama udskiftede sidste weekend fire ministre, men det har ikke stillet oppositionen tilfreds.

Albanien er ikke eneste Balkanland med politisk kaos. Det står mindst lige så slemt til i nabolandet Makedonien, hvor striden mellem præsidenten og partierne i høj grad drejer sig om albanske mindretalspartiers krav for at gå med i en ny regering.

Share This