Knivskarpt valg i Kroatien søndag

Illustrationsfoto: Petr Hubik

Illustrationsfoto: Petr Hubik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: At dømme efter de seneste meningsmålinger kan der ved søndagens valg i Kroatien blive næsten dødt løb mellem centrum-højre og centrum venstre, når 3.7 millioner vælgere skal sammensætte det 151 pladser store parlamentet.Den nuværende ministerpræsident Zoran Milanovic og hans partiblok kaldt ”Kroatien vokser” (på engelsk: ”Croatia is Growing”) står ved valget over for udfordreren, højreblokken ”Patriotisk Kroatien” ledet af Tomislav Karamarko.

En ny partidannelse ”MOST” ledet af borgmesteren i den dalmatiske by Metkovic, Bozo Petrov kan måske også blive repræsenteret i parlamentet og udgøre en form for tredje politisk kraft.

Stærkeste parti på højrefløjen er Kristelig Demokratisk Union (HZD). Kroatiens Folkeparti (HNS) og Pensionistpartiet (HSU) og Istriens Demokratiske Sammenslutning (IDS) er også med i Milanovic’ regering. HZD får tilslutning af Bondepartiet (HSS).

Efter seks år med økonomisk recession og et 16 procent fald i landets BNP er der udsigt til en vækst på 1 procent i år, og det kan måske komme Milanovic’ til gode.

Den borgerlige opposition lover en vækst på 5 procent om året, men den type økonomisk overbud er velkendt i valgkampe overalt.

Den nuværende regering har efter alt at dømme vundet stemmer på håndteringen af flygtningestrømmen gennem Kroatien og kriserne i forhold til nabolandene, for eksempel Ungarn.

120.000 har siden medio september rejst via Kroatien og videre til den rigere del af Europa.

Share This