Klart nederlag til SPD i Tysklands største delstat

SPD`s Hannelore Kraft har efter valget bebudet, at hun vil trække sig tilbage  Foto- Arne Müseler, arne-mueseler.de : CC-BY-SA-3.0

Vælgerne i Nordrhein-Westfalen (NRW) valgte den rød-grønne regering fra. Det står klart efter valget i Tysklands største delstat. Den siddende regeringsleder Hannelore Kraft (SPD) har bebudet, at hun trækker sig tilbage

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Meningsmålinger havde spået dødt løb mellem SPD og CDU i NRW, men den foreløbige optælling viser en klar sejr til CDU – 33 procent mod 31,5 procent til SPD. Det værste valgresultat for socialdemokraterne nogensinde i NRW.

Med knap 13 procent bliver FDP det tredjestørste parti, og med 7,3 procent kommer AfD ind i Landdagen og overhaler dermed De Grønne, som går tilbage til 6,3 procent mod 11 procent ved valget i 2012.

Fintællingen vil afgøre, om Die Linke overhovedet kommer ind. Lige nu siger resultatet 4,8 procent, og dermed falder de for spærregrænsen. Hvis det holder stik, opstår der en helt ny situation. Uden Die Linke vil den rød-grønne opposition kun have knap 38 procent, og det baner vej for en sort-gul mindretalsregering med CDU og FDP, som samlet har 46 procent.

AfD kan så blive den afgørende faktor, selv om de ikke er med i regeringssamarbejdet. Men partiet ligger mere på linje med CDU og FDP på flere afgørende punkter og vil næppe indgå i en rød-grøn opposition.

Share This