Kineserne udfører illegalt store mængder træ fra Sibirien

 

Sibirien Foto: Elkwiki

Sibirien Foto: Elkwiki

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland: Kinesiske firmaer har over årene illegalt udført til Kina, hvad der svarer til ikke mindre end fem billioner rubler, svarende til omkring 75 milliarder dollar. Det oplyser Kreml’s TV. Kinesere plyndrer og undergraver den russiske tajga, hedder det.

Ifølge den polske journalist Waclaw Radziwinowicz er det i Irkutsk TV blevet påstået, at store kinesiske selskaber, der agerer mere eller mindre legalt og undertiden lejer russiske skove på kontrakt, handler langt ud over, hvad der er aftalt med de russiske myndigheder.

Dertil kommer, at sibirisk træ stjæles af regulære illegale brigader. Alene træet fra Irkutsk og omegn, som bringes til Kina, svarer til, hvad Polen ejer af træ i landets nordlige og nordvestlige del.

I år 2000 fik kinesiske selskaber lov til at leje to millioner hektar tajga på lange 49 årige kontrakter i områder svarende til en femtedel af Polens samlede skovareal og oprettede en cellulosefabrik.

Putin har skarpt kritiseret russiske virksomheder for ikke selv at oprette træindustrier, for eksempel møbelproduktion, og derigennem skaffe arbejdspladser til russere i stedet for kinesere, men lige meget hjælper det.

I stedet bringes træet legalt og illegalt til Kina, der kræver at træet forarbejdes i Kina selv, ikke i Rusland. Russisk politi og en særlig ”national beskyttelsesfront” har gennemført razziaer rettet mod illegale transporter. Det har dog heller ikke løst problemet, for de store mængder russisk træ passerer grænsen ved at bestikke personalet, der skal bevogter grænsen.

Share This