Kerry på rundrejse i Centralasien

Universitetsbygning i Dushanbe, Tadsjikistan  Foto: Ota Tiefenböck

Universitetsbygning i Dushanbe, Tadsjikistan Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Centralasien: Efter Ukraine og Syrien kan rivaliseringen mellem USA og Rusland måske sprede sig til Centralasien, skriver Reuters i forbindelse med udenrigsminister Kerry’s rundrejse i de fem centraleuropæiske lande.

Ruslands interesse i regionen er drevet af geopolitik, olie – og gas-interesser og bekæmpelse af islamisk fundamentalisme.

USA’s har interesse i at fastholde indflydelse i regionen efter tilbagetrækningen fra Afghanistan og ud fra frygt for russiske imperiale mål. Spørgsmålet er dog, hvor langt USA’s interesser går.

Idéen om et ”Storcentralasien” lever i hvert fald ikke så godt som før. Under alle omstændigheder vil Kina og Rusland spille en vigtig rolle alene ud fra geografisk nærhed.

Siden 2001 har Rusland og USA opretholdt en slags våbenhvile i regionen af hensyn til den fælles kamp mod Taliban. USA fik dengang stillet flybaser til rådighed i Kirgisistan og Uzbekistan.

Frygten for Taliban voksede, da Taliban erobrede byen Kunduz i det nordlige Afghanistan tær på Kirgizistan, hvor Rusland har styrket sin flytilstedeværelse.

Umiddelbart synes USA at have største muligheder for indflydelse i Uzbekistan og Turkmenistan, de to mest diktatoriske lande. Det skyldes meget Turkmenistans gas, som måske kan ledes uden om Rusland og via Pakistan og Indien.

Det er en alvorlig trussel for Rusland i en økonomisk krisetid med faldende energieksport. Kirgisistan, Kazachstan og Tadjikistan regnes i Moskva for de mest ”sikre” lande.

Share This