Kan Donald Tusk rejse til Polen?

 Donald Tusk Foto: Andrzej Barabasz

Donald Tusk Foto: Andrzej Barabasz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Det lykkedes ikke den polske regering at forhindre genvalget af Donald Tusk som EU-præsident. Men det betyder på ikke, at ”problemet Donald Tusk” dermed er afsluttet. For kan Donald Tusk overhovedet besøge Polen uden risiko for at blive tilbageholdt af myndighederne? Det spørgsmål rejser Ewa Siedlecka i ”Polityka”.

Donald Tusk er en ”eftersøgt” person. Flere beskyldninger er rettet mod ham: medansvar for Smolensk flytragedien i 2010, uregelmæssigheder i forbindelse med privatisering af virksomheden ”Ciecha”, og urent trav i forbindelse med en aftale mellem den polske og russiske sikkerhedstjeneste i kølvandet på Smolensk-tragedien. Her ønskes han afhørt, til trods for at aftalen aldrig er blevet gennemført.

Dertil kommer anklager om manipulation med priserne på benzin op til valget i 2011 samt forkert håndtering af skandalen omkring virksomheden Amber Gold, hvor Tusk’s søn var ansat i en kort periode, og hvor Tusk beskyldes for ikke at have advaret virksomhedens klienter i tide.

I princippet, skriver Siedlecka, kan Tusk blive tilbageholdt af myndighederne i 72 timer med risiko for et forbud mod at forlade landet, skulle han betræde polsk jord.

Måske skal de rejste sager i virkeligheden tjene til at afskrække Tusk fra at besøge Polen. Men kan EU leve med at præsidenten ikke risikofrit kan besøge et medlemsland, endda hans eget hjemland, og er blevet en del af det indenrigspolitiske spil i Polen?

En del af ”spillet” er, at Tusk måske efter afslutningen af perioden som EU-præsident agter stille op ved det polske præsidentvalg i 2020 og udfordre den siddende præsident Andrzej Duda, valgt for Lov og Retfærdighedspartiet i 2015.

Share This