Kaczynski satser på fred frem for krig med landets præsident

Jaroslaw Kaczynskis Foto: M. A. Cholewicz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: I striden mellem regeringen og præsident Andrzej Duda ser præsidenten indtil videre ud til at være vinderen. Normalt har regeringen ikke følt det store behov for at rådføre sig med præsidenten, men efter Duda’s dobbelte veto i juli mod regeringens lovforslag er meget blevet ændret. I alle meningsmålinger har Duda stor opbakning, og det gør helt givet indtryk. Hellere forsoning end konflikt, lyder derfor den ny strategi.

Kaczynski måtte, skriver Agata Kondzinska i Gazeta Wyborcza, i sidste uge krybe til korset og bede om et mæglings- og forsoningsmøde med præsidenten. Et to timers langt møde blev også afholdt, men det skete i præsidentpaladset, ikke i Lov og Retfærdighedspartiets hovedkvarter.

Mødet mundede ikke ud i nogen afgørelse om, hvilke love på retsområdet der herefter vil kunne vedtages med accept af præsidenten, alle venter på Duda’s forslag. Her er professor Michal Królikowski, udset til at være præsidententrådgiver. Når præsidentens udspil kommer vil han føre forhandlinger ikke blot med Lov og Retfærdighedspartiet, men også med de øvrige partier i parlamentet, med befolkningen samt førende jurister. Sagens udvikling er et nederlag for “høgene” i Lov og Retfærdighedspartiet og i særdeleshed for justitsminister Zbigniew Ziobro.

Share This