Kaczynski om politisk krise i Polen: Det var et kupforsøg

Lov og Retfærdighedspartis formand Jaroslaw Kaczynski Foto: Silar

Lov og Retfærdighedspartis formand Jaroslaw Kaczynski Foto: Silar

Polen: Den polske regering var på forhånd klar over om et et muligt kupforsøg i landet. Det siger formand for Polens regerende parti Jaroslaw Kaczynski til det polske magasin wSieci.

“Det var et kupforsøg, signalerne om et muligt forsøg på magtovertagelse, var vi klar over på forhånd, siger Jaroslaw Kaczynski.

Ifølge Kaczynski var oppositionens plan at udnytte situationen omkring forslaget om at begrænse mediernes adgang til parlamentet som anledning til at blokere for vedtagelsen af Polens finanslov.

“Revolutionens slogan skulle have været: Der er statskrise, fordi vi ikke har noget budget, siger Kaczynski, som understreger, at den polske regering er “parat til at beskytte staten og demokratiet”.

Polens oppostionspartier blokerer siden 16. december det polske parlament har meddelt at de vil fortsætte deres blokade mindst til den 11. januar, parlamentets første mødedag efter juledagene.

Partiernes protest var oprindeligt rettet mod det polske regerendes parti lovforslag om at begrænse journalisters adgang til parlamentet, men er blevet til en protest mod regeringens vedtagelse af Polens budget for 2017.

Ifølge den polske opposition er vedtagelsen sket ulovligt, da mødet blev flyttet fra parlamentets mødesal til en anden sal, hvortil nogle af oppositionens politikere blev hindret adgang til.

Partierne forlanger tilbagetræden af formanden for parlamentets ene kammer, Marek Kuchcinski, som de mener er ansvarlig for den ulovlige vedtagelse af budgettet. ota

Share This