Juncker måske på vej til Rusland

Jean Claude Juncker Foto- European People's Party

Jean Claude Juncker Foto- European People’s Party

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2EU/Rusland: Skal EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker rejse til St. Petersburg i 16.-18. jjuni og deltage i en Davos-lignende økonomisk konference arrangeret af Ruslands præsident Vladimir Putin?

På mødet deltager traditionelt forretningsfolk, politiske eksperter og politikere fra forskellige lande. Meningerne er stærkt delte. ”Høgene” i EU protesterer, mens ”pragmatikerne” siger ja. De henviser til, at flere vestlige statsledere over de seneste måneder har holdt møder med Putin. Frankrigs tidligere udenrigsminister Jean-Marc Ayrault, Ungarns udenrigsminister Péter Szijjártó og Grækenlands turistminister vil holde tale under konferencen.

Putin har netop været i Grækenland og udtalt, at forholdet mellem Rusland og EU har nået en ”korsvej”, mens Sergej Lavrov har været i Budapest. Her sagde Szijjártó, at forholdet mellem Ungarn og Rusland bygger på ”pragmatisme” og gensidig respekt.

Den russiske deltagelse i opgraderingen af det ungarske atomkraftværk fortsætter med uformindsket hastighed, ja Ungarn vil opføre en virksomhed for kødproduktion nær Moskva.

Den endelige beslutning om Juncker’s rejse bliver først taget kort tid før afgang, udtaler Junckers talsmand. I givet fald vil det være første gang den slags besøg finder sted, siden indførelsen af EU-sanktioner mod Rusland i 2014.

Beslutningen om fortsættelse af EU’s sanktioner tages i løbet af få uger. De fleste regner med at sanktionerne vil fortsætte, men uenigheden i EU er klart større end tidligere.

Share This