Jobbik ændrer stil

Ungarn valg1

Valgplakater i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Det ungarske radikal nationalistiske parti Jobbik ønsker at være et ansvarlig oppositionsparti, siger partiets formand, Gábor Vona.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

 Ungarn: Det radikal nationalistiske parti Jobbik i Ungarn planlægger at spille en ”konstruktiv oppositionsrolle” i det nyvalgte parlament og støtte alle forslag, der tjener landets interesser. Det erklærer partiets leder Gábor Vona efter partiets valgsejr, som betød, at partiet fik mere end 20 procent af de ungarske vælgers stemmer.

Viktor Orbán og partiet Fidesz vandt regeringsmagten og et knebent to tredjedelsflertal af pladserne i parlamentet. Gábor Vona bestræbte sig for under valgkampen at anlægge en noget ”blødere” politisk profil og udvise ”ansvarlighed”, og den strategi lykkedes, selv om Gábor Vona selv øjensynligt troede på et endnu bedre valgresultat.

At højrefløjen gentog valgsejren fra 2010 skyldtes ifølge mange iagttagere frem for alt den venstre-liberale femparti-koalitions svagheder både når det gælder indre sammenhold og politiske programmer.

EU er ikke populær blandt de ungarske vælgere, hvor upopulær får vi at se ved Europaparlamentsvalget til maj. Orbán ønsker, modsat Jobbik, ikke Ungarn ud af EU, men kun et stabilt og stærkt Ungarn, erklærer han, er i stand til at varetage vitale ungarske interesser i Bruxelles og modsætte sig bureaukraterne.

De fleste ungarere er utilfredse, men ønsker ikke den ”neoliberale socialisme” fra perioden før valget i 2010 tilbage. EU fryder sig bestemt ikke over de ungarske vælgeres dom ved det sidste valg, for Ungarn har over de seneste fire år været et ”enfant terrible” i EU-sammenhæng.

Ruslands Vladimir Putin, sendte derimod hurtigt et lykønskningsprogram efter at resultatet forelå. Det er forståeligt, for så vidt som Orbán og Fidesz hører ikke til høgene i EU, når det gælder fordømmelserne af Ruslands besættelse af Krim og EU sanktioner over for Rusland.

Kilde: Hungary Matters

Share This