JAZZ dig op på rejsen – Del 3

mladi jazz

 

Der er utallige jazz-festivaler hvert år i langt de fleste øst – og centraleuropæiske lande. Dertil kommer en lang række hyggelige klubber, hvor musikken kan nydes i intime rammer. Mr. East guider dig godt på vej til de musikalske oplevelser i en lang række artikler. Dette er den tredje af flere. Her kommer vi bl.a. forbi nogle af de bedste spillesteder i Prag. Og her er det langt fra kun jazzens toner, der flyder ud over scenekanten. 

af Kim Halling Mortensen

KimMladí Ladí Jazz 2017

Jazz du kan headbange til? Det er hvad du kan møde, hvis du tager til denne festival i Prag. Mladí Ladí er en nu 8-årig gammel festival søsat for at få ungdommen tilbage til jazzen. En proces der er opad bakke af især en bestemt – helt umusikalsk – grund: Jazz-klubberne i Prag baserer sig i for høj grad på et udenlandsk – læs: vestligt – publikum med tykke tegnedrenge og gyldne kreditkort. Sådan skal det ikke være, når denne festival løber af stablen i en række af byens klubber og spillesteder.

Festivalen er mere end blot en række koncerter i Prag. Disse suppleres nemlig med koncerter i byer som Brno, Děčín, Olomouc og České Budějovice. Desuden er der en række arrangementer i flere byer for børn i aldersgrupperne 3-10 år og 12-17 år. En af hjørnestenene i hele festivalkonceptet er en konkurrence – Jazz Fruit – for unge progressive musikere. Alle og enhver fra ind – og udland kan tilmelde sig. En jury udvælger herefter dem, der kan kæmpe om de hhv. internationale og nationale priser. I år falder afgørelsen ved en koncert d. 13. april i klubben Jazz Dock.

jazz dock

I den anden del af guiden om festivaler har vi allerede nævnt en af Prags jazzklubber, AghaRTA. Mladí Ladí Jazz 2017 åbner muligheden for at frekventere flere af byens musikalske beværtninger. Jazz Dock er en otte år gammel klub placeret ved et sluseanlæg i Vltava/Moldau-floden. Udover de musikalske oplevelser kan man her nyde mad og alskens drikkeligt. Under festivalen har man her mulighed for bl.a. at opleve en af denne klodes i sandhed mest sprælske og innovative musikere: Belgiske Max Vandervorst. Et hans mange projekter er The Paper Orchestra. Kigger man nærmere på klubbens forårsprogram støder man på både en saxfestival og en landsomfattende amerikansk forårsjazz-festival.  Der er næsten ingen grænser for de musikalske tilbud i både Prag og i resten af Tjekkiet.

MeetFactory er et andet spændende sted, der lægger rum til optrædener under festivalen. Det har til huse i en nedlagt fabriksbygning i bydelen Smíchov. Oprindeligt var MeetFactory placeret i Holešovice, men pga de store oversvømmelser i 2002 blev man tvunget til at finde en ny lokalitet til dette internationale non-profit center for nutidig kunst.

meet factory

Primus motor bag MeetFactory er den verdensberømte billedhugger, David Černý, der skabte stedet  sammen med rockmusikeren David Koller og multikunstneren Alice Nellis. Her kan man få stort set alle ønsker opfyldt, hvis man tørster efter teater med engelske overtekster, møde med tjekkiske og centraleuropæiske unge kunstnere og deres værker, indblik i det centraleuropæiske kortfilmsunivers samt naturligvis lytte til en masse fed musik. Hele dette sprudlende projekt beskriver folkene bag stedet i denne pdf-brochureMeetFactory kan man indtage i små og store mundfulde. Chance for lyst til gensyn og afhængighed foreligger. Under festivalen kan man her opleve den berømte britiske pianist, Bill Laurence og sågar headbange til tyske Panzerballett.

Palac Akropolis er sidste stop på denne festivalrejse. En imponerende bygning fra 1928 i grænseområdet mellem Žižkov og Královské Vinohrady. Inden – og lige efter krigen var der her både teater og biograf. Fra 1948 og i hele den efterfølgende kommunistiske periode blev den primært anvendt som lagerbygning. Som kulturelt centrum opstår stedet igen i begyndelsen af 90’erne. I dag huser Akropolis en stor og en lille scene. Til koncerter og teater. Der er cafe, restaurant og en særlig teaterbar. Al interiør er skabt af kunstneren František Skála. Under festivalen kan man her bl.a. lytte til Miroslav Vitouš Trio. Navngivet efter en af de originale medlemmer af jazzrock- gruppen Weather Report. Polsk funk leveres ved en koncert med gruppen Miloopa. Endelig er der optræden af den japansk-amerikanske BigYuki, der præsenterer sig selv som New York Citys hemmelige musikalske våben. Han serverer en cocktail bestående af jazz, hip-hop, rock og et stænk af klassisk.

Žižkov_Arkopolis_2

 

Lublin Jazz Festival

I den smukke sydøstlige polske by, Lublin, åbnes dørene d. 21. april til den 9. udgave af Lublin Jazz Festival. Ialt 9 dages jazz med musikere fra en lang række lande. Herunder også glimrende Love fra Danmark, der giver gratis koncert i en af byens kirker. En kvintet der har optrådt på både Roskilde festivalen og Copenhagen Jazz Festival. Hele programmet kan ses her. Billetter kan købes online, men tjenesten er desværre atypisk kun på polsk. I det hele taget bør man være opmærksom på, at det primært er de polsksprogede informationer, der først opdateres på festivalens hjemmeside.

Ud over de to store internationale trækplastre – Melt Youself Down og Chris Potter Quartet – byder festivalen især på to interessante polske premierer. Den første er Joseph Wieniawski Sextet, der agter at fusionere Wienawskis klassiske toner fra det 19. århundrede med jazzens rytmik. Den anden premiere står New Polish Jazztet for. En sextet sammensat af fremragende unge polske (og en enkelt danskboende) jazzmusikere, der hver især allerede har optrådt med en lang række kendte navne. Deres musik vil tage udgangspunkt i den dynamiske polske jazz skabt i begyndelsen af 60’erne af legendariske navne som Wojciech Karolak og Jan “Ptaszyn” Wróblewski. I det hele taget tegner denne festival til at blive en lækkerbidsken for både de nysgerrige og mere konservative jazz-entusiaster. Koncerterne foregår for det meste i byens kulturcenter, men også i kirker samt på gader og stræder plus i en pub og i et galleri. Det hele afsluttes med en stor jam-session med både musikere og dansere.

Seriens første to artikler kan læses her.

Lublin Jazz Festival

 

Share This