JAZZ dig op på rejsen – Del 2

unnamed

Der er utallige jazz-festivaler hvert år i langt de fleste øst – og centraleuropæiske lande. Dertil kommer en lang række hyggelige klubber, hvor musikken kan nydes under intime former. Mr. East guider dig godt på vej til de musikalske oplevelser i en lang række artikler. Dette er den anden af flere. Jazz er den brede betegnelse for en genre med mange forgreninger. Undervejs på scenerne brydes grænser ned til rock, folk, hiphop, pop, techno  etc. En del af musikken her i anden del strejfer blot jazzen. 

Af Kim Halling Mortensen

Kim

JAZZFEST BRNO 2017

Brno ny

SONO Centrum, Brno

Dette er uden tvivl den mest jazzede af de festivaler, der omtales i denne del 2. Med internationalt kendte navne som Diana Krall, Chick Corea, Steve Gadd, Chris Potter og Richard Bona med Mandekan Cubano er festivalen et bevis på, at den har slået sig fast som mere end en tjekkisk provinsfestival siden den spæde start i 2002. Festivalens hjemmeside er på både tjekkisk og engelsk. Desværre er oplysningerne noget begrænsede på den engelske del. Det går ud over præsentationen af musikken fra mindre kendte kapeller fra Tjekkiet, Slovakiet, Nederlandene m.m. En skam da man på festivalen kan stifte bekendtskab med navne som den slovakiske jazzlegende Peter Lipa, den tjekkiske jazz-rock veteran, Martin Kratochvíl og den spændende yngre saxofonist Luboš Soukup, der i november 2016 gav koncert på Christania. Nævnes bør ligeledes talentfulde David Dorůžka Trio og avantgardisterne fra Michal Wróblewski Ensemble. Gå selv på opdagelse. Alt i alt en god festival, hvis man vil tune ind på den både nyere og klassiske tjekkiske jazzscene. Billetter kan købes online på en engelsksproget service. Koncerterne finder sted på både smukke gamle og hypermoderne spillesteder. Danskfødte Theophil(us) Hansen er arkitekten bag et af disse pragtsteder : Besední dům.

PRAGUE JAZZ FESTIVAL 2017

agharta

Festivalen afholdes udelukkende i jazzklubben Agharta Jazz Centrum. Stedet hvor alle går hen, som klubben påstår på deres hjemmeside. Omend ikke andet, så ligger den i den grad centralt placeret. Programmet byder på alt fra verdensklasse bluesrock i form af Wille and the Bandits over metalinspireret jazz fra Alex Skolnick Trio til funkkongen, Maceo Parker. Ej skal forglemmes den israelske double bass ekvilibrist og multiinstrumentalist, Adam Ben Ezra.  Er man til White Stripes som de ville lyde i en svedig 1920’er udgave, så skal man gå efter Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox. Sikkert sjovt, hvis man har fået lidt indenbords. Personligt ville jeg så foretrække guitaristen Oz Noy og hans trio med deres blues, rock og jazz. Måske er det en tilsnigelse at kalde denne række koncerter for en jazzfestival, men navnene fejler nu ikke noget. Klubben er klart et besøg værd i al almindelighed. Billeter kan købes online og printes ud før afrejsen. En god ide, da der ofte er helt og aldeles udsolgt.

 

ETHNO JAZZ FESTIVAL 2017 – Wrocław

stary wroclaw

Denne festival er nu gået ind i sit 11. år. Hvorfor betegnelsen jazz overhovedet optræder i festivalens navn er mig lidt af en gåde. Desuden skal det med festival vist heller ikke tages så højtideligt, thi koncerterne lader til at foregå over hele året. Festivalens hjemmeside og dens facebookside er kun på polsk. Begge steder er man grafisk set ikke nået til 2017, men det kan man til gengæld forvisse sig om i forbindelse med koncertprogrammet. Stort set alle koncerterne foregår på Det Gamle Kloster – Stary Klasztor. Et rart gammelt dominikaner-kloster, der kan dateres tilbage til det 14. århundrede. Nu med restaurant, koncerter, filmforevisninger og kabaret. Har man et åbent musikalsk sind og er parat til lade ører og øjne indtage alskens toner fra hele verden, så er dette i den grad stedet man bør besøge. Billetter kan købes på stedet, sala gotyckai alle polske butikker fra firmaerne Empik, Saturn og MediaMarkt samt online via www.biletin.pl, www.ticketpro.pl, www.ebilet.pl, www.eventim.pl, www.biletyna.pl På alle disse sider er engelsk en valgmulighed. Jeg vil ikke anbefale særlige kunstnere, men derimod  opfordre til selv at google sig frem til diverse youtube-klip for at få et indblik det særdeles alsidige program. Der foregår meget andet end der kaldes for ethnojazz. Sågar af og til også koncerter for mere konservative jazz-entusiaster. Man kan altid orientere sig via denne kalender.

Første del i denne serie kan læses her.

 62b02af7_jpg-lg

 

 

Share This