Japan og Rusland udvider samarbejde

Vladimir Puti og Abe

Vladimir Puti og Abe

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Japan/Rusland: Det længe imødesete topmøde mellem Ruslands Vladimir Putin og Japans Shinzo Abe er ført til underskrivelsen af ikke mindre and 60 forskellige aftaler som en opfølgning af den 8-punktsplan, som de to ledere underskrev på deres møde i Sotji tidligere på året.

Japan vil investere mere end 2.5 mia. i Rusland, især inden for energi, bl.a. et anlæg for flydende gas (LNG), fremme af atomkraft og af store og mellemstore virksomheder. Stor vægt lægges naturligt nok på udvikling af Fjernøsten.

På japansk side er især Banken for Internationalt Samarbejde (JBIC) involveret i projektet, fra russisk side Ruslands Investeringsfond (RDIF).

Samhandelen mellem Japan og Rusland er faldet med 40 pct., til 10 mia. dollar, men Putin erklærede under mødet i Japan, at den negative udvikling kan vendes, hvis den tilstrækkelige indsats bliver gjort.

Japan er tvunget til at tage del i sanktionerne mod Rusland efter amerikansk pres, men udnytter, ganske som Italien, alle muligheder for bedst muligt at opretholde og udvide de økonomiske kontakter samt handle ”kreativt” uden formelt at omgå sanktionerne.

Den japanske politik behager mildt sagt ikke afgående præsident Obama, for lige nu, indtil Trump tager over, er forholdet mellem USA og Rusland iskoldt.

Share This