Janukovitj spøger i kulissen

Janukovitj

Den tidligere præsident Viktor Janukovitj Foto: Dreamstime

Ukraine: Ifølge Balázs Jarábik (Carnegie Moscow Center) er regeringen i Kiev bragt i en ”no win” situation. Handler regeringen ikke over for oprørerne i øst, fremstår den som hjælpeløs, men bruges der magt eskaleres konflikten, sympatien for de aktionerende vokser og Rusland griber muligvis ind militært.

En militæraktion bliver også svær at gennemføre, alene i Luhansk er allerede nu omkring halvdelen af politistyrken deserteret. Jarabik er overbevist om, at operationen i øst i høj grad styres af ”Janukovitj-familjen”, der ifølge rygterne betaler lejesoldater og bestikker politi og grænsemyndigheder. Det er formentlig heller ikke tilfældigt, at Janukovitj holdt pressekonference, netop som aktionen i øst for alvor satte ind.

De fordrevne oligarker har kunnet se til, at andre oligarker overtager centrale poster i Kiev og i den østlige del af landet, og det er de ikke i sinds at acceptere frivilligt.

Jarábik spørger også, hvem de aktionerende ”pro-russere” egentlig er – og for ham er svaret: lejesoldater, organiserede kriminelle, pensionerede soldater med nostalgi for Sovjetperioden, dybt frustrerede borgere, der ikke føler at Kiev kan ”levere varen”, socialt udskudte, arbejdsløse og fordrukne personer. Altså en (u)skøn blanding uden lederskab og svær at kontrollere, også for Putin og Lavrov. sr

Share This