Ad

Investeringsboom på Vestbalkan, især i turisterhvervet

Udsigten fra Dubrovniks bymur Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Vestbalkan: Smukke kystlinjer, verdenskendte UNESCO kårede monumenter, femstjernede turistcentre og resorter og havne for yachter og superyachter. Vi taler ikke om Sydfrankrig eller Italien, men om Vestbalkan. Balkan er for alvor på de udenlandske investorers radaer, skriver Petros Stathis i en analyse for ”Balkan Insight”.

Hastigheden har overrasket. Forfatteren til analysen er fra Montenegro og hæfter sig naturligt nok en del ved udviklingen i sit eget hjemland. Siden uafhængigheden i 2006 har Montenegro, landet med godt 600.000 indbyggere, med et areal på knap en tredjedel af Danmarks, været en magnet for udenlandske investorer. Skatterne er lave, hvilket har fremmet lysten til at investere i landet.

Turistindtægter svarer til omkring 20 pct. af landets BNP, andelen ventes at vokse til mindst 30 pct. i 2028. De udenlandske investeringer udgør 130 pct. af landets samlede BNP! Særlig store har investeringerne været inden for turisme. ”Amam Sveti Stefan” hotellet er ét eksempel. Hotellet er indbefattet af allerstørste luksus. Det blev oprettet tilbage i 1950erne. ”Kendisser” som skuespillerne Marilyn Monroe og Sophia Loren har boet her. Tennis-ikonet Novak Djokovic holdt i 2014 sit bryllup på ”Sveti Stefan”.

”Porto Montenegro” projektet er fulgt efter, her taler vi om en yacht- og ”super-yacht” marina med femstjernede hoteller og en indkøbsby med luxusvarer. Investeringerne i Porto Montenegro er beregnet til hele 450 mio. dollar. Vi har set tilsvarende projekter langs den kroatiske kyst, i Dubrovnik luksus-resortet ”Aman Cavtat”. For Balkan under ét blev der alene i 2018 oprettet 96.000 nye jobs, især inden for turisterhvervet.

Montenegro opnåede EU-kandidatstatus i 2012 og NATO-medlemskab i 2017. Milo Djukanovic har været landets leder over de sidste 25 år – endda godt og vel. I 1997 brød han det nære samarbejde med Serbien. Der har til stadighed været konflikter med Serbien, senest med lovforslaget om registrering af kirkelig ejendom, som efter Serbiens opfattelse kan udgøre en trussel mod den serbisk-ortodokse kirke i landet.

Albanien og Nordmakedonien ønsker EU-kandidatstatus som Montenegro, men flere EU-lande. helt åbenlyst Frankrig og Holland, er, belært af erfaringerne med Rumæniens og Bulgariens EU-medlemskab, stærkt skeptiske over for nye EU-udvidelser mod sydøst.