Ingenmandsland er en læseværdig bog med fremragende billedmateriale
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Boganmeldelse: Rejseberetninger og dækning af krige, det være sig om Ukraine eller andetsteds i verden, helt aktuelt krigen mellem Israel og Hamas, er blevet populær læsning. En del er blevet skrevet af journalister og krigskorrespondenter, ofte kendt fra radio og/eller TV. Gads Forlag har her op til jul bidraget med endnu en journalistisk rejseberetning. Bogen har 21 kapitler. De dækker områderne helt fra Svalbard og Nordnorge, over de baltiske lande og Polen, og derefter til Ukraine og Centralasien. Endestationen er Kirgisistan. Bogen er skrevet af Frederik Tillitz, journalist, med bidrag af fotojournalisterne Anders Rye Skjoldjensen og Olafur Steinar Rye Gestsson. Ud over rejseberetninger får læseren i bogen præsenteret en del baggrundsstof samt et omfattende billedmateriale. Undervejs i bogen behandler forfatteren vigtige emner med betydning også i dag. “Historie-politik” spiller en vigtig rolle, ikke mindst i nye stater. Nogle af de omtalte begivenheder i bogen går langt tilbage i historien, andre er helt aktuelle, i særdeleshed omtalen af den endnu ikke afsluttede krig i Ukraine. Tillitz bestræber sig for, som han selv gør opmærksom på i begyndelsen af bogen, at beskrive tragedien i Ukraine fra begge sider. Under den lange historie indgår eksempelvis omtale af den mongolske invasion samt uenigheder blandt historikere om Kiev Rus. Under afsnittet om Arktis understreges betydningen af den nye helt aktuelle “kolde krig” med Rusland.
I afsnittet om Baltikum omtales menneskekæden fra Tallinn til Vilnius kort før Sovjetunionenens endelige sammenbrud. Litauen er i dag vigtigt for den hviderussiske opposition i eksil, også dette er medtaget i bogen.
Polen-afsnittet kommer uundgåeligt ind på Pilsudski og de skiftende polske grænser. Patriotismen kommer, som udmærket beskrevet, helt op over overfladen under demonstrationerne på nationaldagen 11. juli. Polens spændte forhold til Hviderusland bliver også omtalt. Polen har ligefrem opført hegn langs grænsen for at undgå strømme af flygtninge fra Mellemøsten til Polen via Hviderusland. Det spændte forhold mellem Polen og Ukraine grundet uenigheder om ukrainske nationalisters myrderier på polakker under 2. verdenskrig mener jeg burde være behandlet mere dybtgående. Det samme gælder spændingerne mellem Polen og Litauen grundet uenighederne om grænsedragningen mellem de to lande efter 1. verdenskrig.
Går vi længere mod øst er der helt naturligt stort fokus på krigen med Rusland og dens følger. Da Sovjetunionen blev opløst blev forsøgt oprettet et samarbejde inden for rammerne af SNG, Sammenslutningen af Uafhængige Stater, men SNG førte i l
ængden mere til konflikt end til samarbejde.
Under Kaukasus fremhæves forbindelserne til Tyrkiet, i afsnittet om Georgien krigen med Rusland i 2008, der førte til Abkhasiens og Sydossetiens løsrivelse. Krigene i Tjetenien og Ramzan Kadyrov er også medtaget. Usbekistan afsnittet omtales naturligt nok Islam Karimov’ langstrakte styre, i afsnittet om Kazachstan Nur-Sultan Nazarbajev’ tilsvarende også meget lange regeringsperiode. De centralasiatiske lande forsøger efter bedste evne en balancegang under Ukraine krigen.
Mange andre emner , der bliver raget op, kunne være omtalt. Bogen er rig på oplysninger, både om fortid og nutid. De indgår i sammenhæng med samtaler og iagttagelser under rejsen. Bogen formår på en udmærket vis at kombinere samtaler og rejseoplevelser og sætte dem ind i en historisk kontekst. Det fremragende billedmateriale gør bogen ekstra læseværdig.
Frederik Tillitz: Ingenmandsland, Gads Forlag, 336 sider. Pris: 399,95