Ingen vinder i slovakisk valg, politisk ustabilitet i sigte

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: Valget i Slovakiet lørdag havde ingen vinder, alle tabte. Det er den udbredte opfattelse blandt politiske iagttagere i landet. En stribe helt nye uforudsigelige partier fik adgang til parlamentet, og det eneste parti, der har haft sæde i parlamentet siden delingen af Tjekkoslovakiet i 1993, det kristelige KDH og som kunne have været en koalitionspartner for Smer og skabe politisk stabilitet klarede ikke spærregrænsen.

Tiden er inde til refleksion og selvransagelse, bestemt også i Robert Fico’s parti Smer, der iflg. flere kommentatorer i for høj grad førte valgkampen på frygt (for fremmede) og på brede nationalistiske appeller og i ringe grad inddrog befolkningens nære problemer i valgkampen.

Valget var endnu engang et nederlag for meningsmålingsinstitutterne, der klart undervurderede tilbagegangen for Smer og ikke havde det liberale parti SaS som næststørste parti, ja i de fleste målinger lå SaS omkring spærregrænsen på 5 pct.

Enten må de ansvarlige partier i parlamentet bløde op på bastante udmeldinger i valgkampen eller Slovakiet inden længe igen skal til valg. Med to stærkt nationalistiske og flere populistiske partier repræsenteret i parlamentet er det endda meget svært at se for sig en regeringskoalition af partierne uden om Fico’s Smer.

Derfor har valget ingen vinder. Situationen i Slovakiet er alvorlig for hele Europa. Slovakiet er godt nok ”kun” på Danmarks størrelse, men medlem af euroen. Politisk ustabilitet er bestemt ikke befordrende for den økonomiske politik, som medlemskabet af euroen kræver. Og fra juli skal Slovakiet være formand for EU og i det egenskab gerne bidrage til at løse – eller i det mindst formindske EU’s dybt alvorlige problemer. Om landet inden juli måned får stablet en stabil regering på benene, må tiden vise.

Share This