Hviderusland ønsker lån fra Vesten

Parlamentsbygningen i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Parlamentsbygningen i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Hviderusland: Hviderusland ønsker at ansøge om et lån på tre milliarder dollar fra Den Internationale Valutafond (IMF). Formålet er at få bragt landets kriseramte økonomi på fode igen, skriver den polske avis Gazeta Wyborcza.Ifølge landets finansminister Vladzimir Amaryn har regeringen forelagt IMF et økonomisk reformprogram, som Minsk håber bliver godkendt.

Hver femte hviderussisk virksomhed afsluttede de første otte måneder af 2015 med underskud, og det er mere end en firedobling siden 2014.

Meningsmålinger viser, at 75 procent af befolkning mener, at landet er kriseramt, mens 36 procent mener, det bliver endnu værre. Hviderussisk økonomi er i dag kendetegnet ved en meget stor statslig sektor og kollektivt landbrug.

Landet er økonomisk afhængig af Rusland, men faldende oliepriser og vestlige sanktioner har svækket den russiske økonomi og dermed landets mulighed og villighed fortsat at subsidiere den hviderussiske økonomi.

Behovet for et lån fra IMF er derfor stor i Hviderusland. Hvor ”revolutionerende” den hviderussiske regerings økonomiske program bliver, er dog indtil videre usikkert.

Share This