Hvem er Krimtatarerne?

Mustafa

Mustafa Jemilev interviewet i anledning af sin 70 års fødselsdag i november. Foto: Ota Tiefenböck

Urolighederne fra den ukrainske hovedstad Kijev fortsætter i det sydlige Ukraine, især på den ukrainske halvø Krim,  hvor alle verdens medier melder om spændinger mellem Krimtatarerne og russere. Men hvem er Krimtatarerne og hvorfor er der over hovedet russere på en ukrainsk halvø?

Af Ota Tiefenböck

Ukraine: Krimtatarerne er Krims oprindelige befolkning og en blanding af tyrkiske og mongolske stammer fra det mongolske rige Den Gyldne Horde, som under Djengis Khan erobrede store dele af Europa og Asien. I 1440 grundlagde krimtatarerne Krimkhanatet, som var en magtfuld stat på Krim og og senere en del af Det Osmanniske Rige.

I 1777 blev Krim-khanatet besejret af Aleksander Suvorov og i 1783 annekteret af tsarinde Katarina II som en del af Det Russiske Rige. Under Sovjetunionen var Krim en del af Den Russiske Republik og Sovjetunionen og et område, hvor mange russere flyttede til, mens  Krimtatarerne I stigende grad udvandrede til de omkringliggende lande. I 1944 så Stalin sin chance for at komme af med Krimtatarerne for alvor. Stalin beskyldte Krimtatarerne kollektivt for kollaboration og deporterede alle Krimtatarer til Centralasien.

I 1954 forærede Nikita Khrusjtjov halvøen til Den Ukrainske Republik. Khrustjovs overdragelse af Krim til Ukraine var på daværende tidspunkt en gestus, uden en større betydning, da ingen på daværende tidspunkt kunne forestille sig, at Sovjetunionen senere i historien kunne falde fra hinanden.

Efter Sovjetunionens opløsning blev Krim en del af Ukraine og en autonom republik med eget parlament. Befolkningen på Krim består af 58 procent russere, 24 procent ukrainere og 13 procent tatarer. 90 procent af den russisktalende befolkning på Krim er tilflyttere eller efterkommere af tilflyttere fra Rusland efter tatarernes deportation i 1944.

Cubarov

Refat Chubarov ved gårsdagens demonstration ved parlamentet på Krim Foto: leyla Muslimova

Det var først efter Sovjetunionens opløsning, at Krimtatarerne fik mulighed for at flytte tilbage til Krim, hvor de lige siden sin ankomst blev set som en trussel af øens russiske befolkning, som efter deportationen flyttede ind i tatarernes huse. Tatarerne hjemkomst blev besværliggjort af de for det meste russisk-venlige myndigheder. Tatarerne fik ikke tildelt jord, hvor de kunne bygge deres huse, bliver kun sporadisk repræsenteret i de styrende organer på halvøen og deres sprog bliver ikke anerkendt som et officielt sprog på Krim. Der har derfor, lige siden tatarernes hjemkomst, været spændinger mellem Krimtatarerne og den russiske del af befolkningen.

Tatarernes ubestridte leder er den 70-årige Mustafa Jemilev. Mustafa Jemilev har brugt hele sit liv for kampen for tatarernes rettigheder. Det resulterede i, at han under Sovjetunionen måtte tilbringe 15 år i fængsler og russiske arbejdslejre. Mustafa Jemilev grundlagde sammen med Andrej Sakharov den første menneskerettighedsgruppe i det daværende Sovjetunionen. Mustafa Jemilev bliver af alle tatarerer, i og uden for Ukraine, anerkendt som deres åndelige leder. Han er medlem af det ukrainske parlament, og har indtil sidste år også været leder af det tatariske parlament på Krim Mejlis. Denne funtion blev sidste år overtaget af Refat Chubarov.

Share This