Hvad kan vi bruge EU, Juncker og Tusk til? Jeg ved det efterhånden ikke.

Hvad skal vi bruge disse to herrer til? Kender du svaret? Foto: European People's Party

Hvad skal vi bruge disse to herrer til? Kender du svaret? Foto: European People’s Party

Af Ota Tiefenböck

Ota -nyt billedeBlog: Migrantkrisen har efterhånden stået på i mere end et år. EU holder det ene topmøde efter det andet, men pressebilleder af den joviale Jean Claude Juncker med et overlegen og selvsikkert smil på læberne og den ganske anonyme EU præsident Donald Tusk ser foreløbigt ud til at være topmødernes eneste resultat.Det seneste topmøde i sidste uge var ingen undtagelse. Der var ellers lagt op til, at migrantkrisen skulle stå øverst på programmet, alligevel hørte vi ikke ret meget til den i den efterfølgende mediedækning, som helt blev overskygget af folkeafstemningen i Storbritannien.

Hvad kan vi bruge Jean Claude Juncker, Donald Tusk og mange andre ganske højtbetalte politikere i Bruxelles til, når de ikke er i stand til træde i karakter og vise deres lederskab? Det er ganske nemt at lede, når tingene fungerer, men det er i krisetiderne, de skal vise deres evner. Det er der, vi for alvor har brug for dem.

Vi hører aldrig om de to herrer i forbindelse med europæiske kriser eller den sags skyld brugbare løsninger af en krise. I migrantkrisen, hører vi som regel om, hvad den tyske kansler Angela Merkel gør, har gjort, vil gøre eller overvejer at gøre. Der var eksempelvis ingen fra EU`s ledelse, der stillede spørgsmålstegn ved den tyske beslutning om at åbne grænsen i september, selvom beslutningen i høj grad også blev truffet på EU`s vegne og har ganske betydeligt påvirket andre EU lande.

Samme gør sig gældende i den ukrainske konflikt. Hvorfor er det ikke EU, for eksempel Federica Mogherini eller Donald Tusk, der forhandler i Minsk på EU`s vegne, men Angela Merkel og Francois Hollande. (Hvem af de to har hovedordet, behøver jeg formentlig ikke udpensle.)

Samme gør sig gældende, når vi taler om Rusland, hvor det igen er Angela Merkel, der fører ordet. Hvor er Juncker og Tusk og Mogherini i alle disse situationer, og hvad kan vi over hovedet bruge dem til?

Det er efterhånden ganske svært at se, hvorfor vi skal holde et kæmpemæssig maskineri i Bruxelles kørende, når de vigtigste politiske spørgsmål alligevel mere eller mindre bliver besluttet i Tyskland.

Jeg er, og har altid været, en EU tilhænger, men jeg må indrømme, at den seneste tids begivenheder har gjort det ganske svært for mig fortsat at se idéen med EU.

Share This