Kroatiske hooligans skaber problemer i Athen

Dinamo Zagrebs kampe plejer ikke at være kedelige, som her med Hajduk Split Foto: West Brom 4ever

Dinamo Zagrebs kampe plejer ikke at være kedelige, som her med Hajduk Split Foto: West Brom 4ever

Champions League kampen i mellem græske Olympiakos og kroatiske Dinamo i Athen onsdag aften var startskuddet til voldsomme slagsmål i mellem græske, kroatiske og serbiske hooligans.

Af Toke Møller Theilade

Kroatien/Serbien/Grækenland: Græske Olympiakos har længe været berømte og berygtede for deres mest hårdkogte fans’ opførsel, de såkaldte Gate 7. Frygt for tilskueruroligheder har flere gange medført, at Grækenlands største derby, kampen i mellem Olympiakos og Panathinaikos, skulle spilles bag lukkede døre.Ligesom Olympiakos er kroatiske Dinamo fra hovedstaden Zagreb også kendt for sine voldelige fans. Gruppen Bad Blue Boys (BBB) har, ligesom Gate 7, et langt synderegister, og opgøret var derfor på forhånd udpeget som en højrisikokamp. I et forsøg på at sikre sig imod problemer havde de to klubber aftalt ikke at sælge billetter til Dinamos fans. Dette afholdte dog ikke omkring en gruppe på mellem 100 og 200 BBB medlemmer i at tage turen til den græske hovedstad.

De første slagsmål skete allerede tirsdag, hvor flere kroatiske fans blev angrebet i Athens lufthavn. Senere tirsdag blev der meldt om kampe i Athens historiske bycenter og i løbet af dagen blussede flere mindre slåskampe op overalt i Athen.

Slåskampene var dog ikke kun i mellem hooligans fra de to klubber, da begge havde taget allierede med. BBB samarbejdede med Olympiakos’ ærkefjender fra Panathinaikos, imens de græske værter havde besøg fra hooligan gruppen Delije, der normalt støtter serbiske Røde Stjerne Beograd, nogle af Dinamos værste konkurrenter.

I 1990 resulterede en kamp i mellem Dinamo og Røde Stjerne i de værste fanoptøjer i Balkans historie, da 60 mennesker kom til skade, heraf blev flere skudt, stukket ned og forgiftet af tåregas. Optøjerne markerede begyndelsen på enden af den jugoslaviske liga, og er senere blevet betegnet som startskuddet til den kroatiske uafhængighedskrig, der startede halvandet år senere.

I dagene omkring kampen i Athen blev over 100 hooligans fra begge sider anholdt. Blandt andet blev 41 Delije medlemmer anholdt udenfor Athen tirsdag. I deres besiddelse fandt det græske politi flere forskellige former for slagvåben samt fyrværkeri, og på selve kampdagen blev 77 kroater anholdt i et Panathinaikos klubhus, hvorefter de blev sendt hjem mod Zagreb.

Torsdag var der igen slåskampe i Athens lufthavn, hvor det græske politi måtte anholde ti efter fans fra Serbien og Kroatien kom i kamp. Seks måtte køres på skadesstuen efter slåskampen, hvor både metalkæder, baseball bats og knojern blev brugt som våben.

Olympiakos vandt kampen 2-1, og de kan med et enkelt point i deres to sidste kampe sikre sig en billet til 1/16 finalen, der spilles næste år.

Share This