Højtuddannede og kvinder sikrede van der Bellen sejren

Østrigs nye præsident Alexander van der Bellen Foto- Michael Kranewitter

Østrigs nye præsident Alexander van der Bellen Foto- Michael Kranewitter

Af Uffe Gardel

UffeØstrig: Det er det delt og splittet Østrig, som søndag aften fik ny forbundspræsident. Det viser exit poll-opgørelser fra østrigsk TV.

Folk med studentereksamen eller højere udannelse har helt massivt stemt på den grønne kandidat Alexander vand der Bellen. Folk med en lærlingeuddannelse har næsten lige så massivt foretrukket Norbert Hofer fra det højreorienterede Frihedsparti, FPÖ.

Pflichtschule = kun folkeskole, Lehre = lærlingeuddannelse, mittlere Schule = handelsskole m.m. Matura = studentereksamen, Universität = universitetsuddannelse. Kilde: ORF/SORA/ISA via der Standard

Pflichtschule = kun folkeskole, Lehre = lærlingeuddannelse, mittlere Schule = handelsskole m.m. Matura = studentereksamen, Universität = universitetsuddannelse. Kilde: ORF/SORA/ISA via der Standard

En anden opgørelse viser da også, at Hofer har fået 85 procent af arbejdernes stemmer, men kun 40 procent af funktionærernes.

Hofer har i den lange valgkamp – første valgrunde blev afholdt allerede i april – markeret sig med klassiske og tydelige højrepopulistiske synspunkter – imod EU’s migrantpolitik, for burka-forbud og imod homoseksuelle ægteskaber. Van der Bellen, som er tidligere socialdemokrat, har derimod lagt sig på en moderat centrum-venstreposition, se fx BBC’s præsentation af de to kandidater.

Hofer har samtidig – i god højrepopulistisk tradition – talt for at Østrig skal have et godt forhold til Rusland.

Van der Bellen blev i anden valgrunde støttet af alle andre store partier, både socialdemokraterne i SPÖ og de konservative i ÖVP, mens Hofer kun blev støttet af sit eget parti.

Det østrigske præsidentvalg ser dermed ud til at føje sig fint ind i billedet af en konflikt mellem det lavtuddannede “folk”og den højtuddannede “elite”.

Kilde: ORF/SORA/ISA via der Standard

Kilde: ORF/SORA/ISA via der Standard

Hvis uddannelse er den variabel, som deler vælgerne mest, så kommerr køn ikke så lang efter: Mænd har foretrukket Norbert Hofer, og kvunder Alexander van der Bellen. Billedet går gennem alle aldersgrupper. Alder ser til gengæld ikke ud til at have spillet en stor rolle, så vi har ikke at gøre med et generationsopgør; både unge og gamle har klart foretrukket van der Bellen, mens de to kandidater stod lige blandt de midaldrende (dette er exit polls og den statistiske usikkerhed er stor – se markeringerne på søjlerne).

Regeringer og etablerede politikere over hele Europa ånder formentlig lettet op nu; en sejr til Hofer ville have kunnet styrket kampkraften hos andre højrepopulister, lige fra det franske Front National over Tysklands AfD til vores eget Dansk Folkeparti. Men politikerne skal ikke glæde sig, mener Frankfurter Allgemeine Zeitungs Nikolas Busse, for hverken FPÖ eller dets synspunkter vil gå væk igen:

“Man skasl forstå Van der Bellens valgsejr som en afgørelse mod Hofer, men ikke som en hel nations besindelse på de venstreliberale centrums idealer. Hvis de offentlige debatter i de forløbne måneder har lært os noget, så er det dette: De fleste vestlige politikere har voldsomt undervurderet sprængkraften i ureguleret migration. Mange vælgere, også i Tyskland, vil ikke undlade at bruge stemmerunerne til at forlange en kursændring. Valget i Østrig viser kun, at det ikke automatisk fører til et flertal.”

 

 

 

Share This