Højrenationalisterne truer stabiliteten i Ukraine

Maidan folk

De højreradikale kræfter på Uafhængighedspladsen og andre steder i Ukraine, kan blive en destabilisernede faktor for sitautionen i landet. Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Den højreradikale bevægelse Højre Sektor og den ukrainske regering bryder nu ud i åben konflikt. Højre Sektor beskylder indenrigsminister Arsen Avakov for at stå bag mordet på Højre Sektors leder i det vestlige Ukraine, Oleksander Muzitjko. Det viser sig, at han blev myrdet under en politiaktion, hvor politiet samtidig anholdte tre andre medlemmer og beslaglagde en del våben. Derudover blev seks andre medlemmer af Højre Sektor anholdt i Poltava.

Højre Sektors leder, Dmitro Jarosj, som er en af kandidaterne til præsidentposten i Ukraine, betegner politiets aktion for et mord. Han forlanger, at de politimænd, der deltog i aktionen bliver anholdt og stillet til ansvar, og at indenrigsminister Arsen Avakov går af som minister. Han truer samtidig med, at Højre Sektor vil besvare myndighedernes aktion.

“Vi vil ikke blot se til kontrarevolutionære aktiviteter fra indenrigsministeriets side,” siger han til ukrainske medier.

Indenrigsminister Avakov afviser at gå af og lade sig afpresse af Højre Sektor. Han forlanger tværtimod, at Højre Sektor, og andre højreradikale grupper, bliver afvæbnet. Vicesekretæren for national sikkerhed og forsvar i Ukraine, Viktoria Sjumar er bekymret for, at Muzitjkos død kan bruges som påskud til destabilisering af situationen i Ukraine.

“Enhver trussel om at bruge magt er ulovlig og truer stabiliteten i de forskelliege regioner i Ukraine og i Kijevs centrum, altså alle steder, hvor Højre Sektor er til stede, siger Viktoria Sjumar til det ukrainske nyhedsbureau Unian.ota

Share This