Højre-sejr tvinger Østrigs kansler væk

Werner Faymnann Foto: Dieter Z

Werner Faymann Foto: Dieter Z

Af Uffe Gardel

UffeSå har migrantkrisen fået et nyt politisk offer: Den østrigske forbundskansler Werner Faymann træder med øjeblikkelig virkning tilbage.

Han har været under pres i sit parti, det socialdemokratiske SPÖ, siden præsidentvalget for 14 dage siden blev vundet af en kandidat fra det yderligtgående højreparti FPÖ – mens den socialdemokratiske kandidat kun fik 11 procent af stemmerne. Og nu giver Faymann op:

“Har man fuld rygdækning og stærk opbakning i partiet? Det må jeg svare nej til. Den stærke opbakning er gået tabt. Flertallet er for lille,” sagde Faymann mandag på et pressemøde i Wien.

Valgkampen forud for præsidentvalgets første runde var præget af migrantkrisen, og mange traditionelle socialdemokratiske højborge gav gode resultater til FÖ, som har markeret sig med skarpe holdninger til migranter og indvandrere.

Faymann har ledet en socialdemokratisk-konservativ koalitionsregering, som siden sidste efterår har strammet sin migrantpolitik mere og mere, og reelt har været den politiske initiativtager til at få Balkan-ruten lukket. Kursændringen har givet spændinger internet hos socialdemokraterne, men mandag stod Faymann fast på, at det havde været det rigtige at gøre; en anden politik “ville have været ansvarsløs”, sagde han.

SPÖ var tilsyneladende helt uforberedt på Faymanns afgang. Partiet har indsat Wiens borgmester, Michael Häupl, som midlertidig partiformand.

Og præsidentvalget? Det afgøres i en anden runde den 22. maj. Her skal vælgerne vælge mellem FPÖs kandidat, Norbert Hofer, og e Grønnes kandidat, Alexander Van der Bellen. Østrigs næste præsident vil altså med sikkerhed ikke komme fra et af de to store, gamle partier, som har regeret landet siden Anden Verdenskrig – socialdemokraternei  SPÖ og de konservative i ÖVP. Og det er historisk.

 

Share This