Historisk torturkammer åbner i Tirana

Der er ligeledes planer om, at den albanske diktator under kommunisterne Enver Hoxhas villa i Tirana skal blive til museum  Foto: Ota Tiefenböck

Der er ligeledes planer om, at den tidligere albanske diktator Enver Hoxhas villa i Tirana skal blive til museum Foto: Ota Tiefenböck

Et nyt historisk museum i den albanske hovedstad Tirana kaster lys over Albaniens mørklagte fortid som kommunistdiktatur.

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Albaniens premierminister, Edi Rama, løftede endnu engang lidt af sløret til Albaniens fortid som kommunistregime, da han, i går, lørdag den 24. januar, indviede et nyt historisk museum, beliggende midt i hovedstaden, Tirana. I selskab med landets kulturminister, Mirela Kumbaro, slog Edi Rama dørene op, til hvad der tidligere var hovedkvarteret for Albaniens hemmelige politi, Sigurimi. Det skriver Tv-stationen, Albania Screen.

Huset som i dag er tæt bevokset af løv og derfor også kendt som ”The House of Leaves”, blev opført i 1931, oprindeligt som en lægeklinik. Men allerede under den tyske besættelse af landet fra 1943-1944, blev huset anvendt som hovedkvarter for det tyske hemmelige politi, Gestapo. Kort tid efter krigens afslutning blev huset overtaget og anvendt som hovedsædet af Sigurimi, landets daværende hemmelige politi, og helt frem til 1990’erne blev det brugt til aflytning, afhøring og tortur af politiske modstandere.

Med indvielsen af det nye museum ønsker Albaniens regering at komme landets tabuer til livs på en åben og direkte måde, fremførte Edi Rama.

”I dag gør vi intet mindre end at blotlægge vores historie”, sagde Edi Rama ved gårdagens indvielse.

Dertil understregede premierministeren, at man fra regerings side ønskede at offentliggøre hidtil skjulte dokumenter fra det tidligere kommunistregime og dermed konfrontere fortiden. Indtil videre er det dog kun et lovforslag, som skal diskuteres i parlamentet i løbet af de kommende uger.

Kilder: http://news.albanianscreen.tv/

Mathilde Laurent er skribent og historiestuderende ved Københavns Universitet med særlig interesse i de politiske forhold i Balkanområdet.

Share This