Historie eksperter om museum i Gdansk, polsk regering vil omskrive historien

Aldrig mere krig, står på Westerplatte Foto: Ota Tiefenböck

Aldrig mere krig, står på Westerplatte Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Det kommende Anden Verdenskrig Museum i Gdansk kan blive endnu et offer for den polske regerendes partis ”xenofobiske forsøg på at omskrive historien”. Det siger den britiske historiker Norman Davis, skriver The Guardian.

”Som historiker kan man ikke andet end at se paralleler: Folkerepublikken Polen (Polen under kommunisterne) havde også ”en historie politik”, nu har vi det her igen, siger Norman Davis.

Museet i Gdansk, et kæmpemæssigt prestigeprojekt, åbner ifølge planerne til december, og skal ifølge kulturminister Piotr Glinski lægges sammen med endnu et museum om Anden Verdenskrig, som skal bygges på Westerplatte, hvor Anden Verdenskrig i sin tid begyndte.

Sammenlægningen vil ifølge en talsmand fra Gdansk Rådhus give den polske regering mulighed for at tage kontrollen over begge museer og dermed påvirke udstillingens karakter.

Her er ifølge Norman Davis regeringens politik en overdrevnt udstilling af polsk heroisme, selvopofrelse og tapperhed, der vil være i højsædet og ikke historiske facts og historiens gang. ota

Share This