Hårde prisstigninger på vej til ukrainerne

Foto: Ota Tiefenböck

Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Gasprisen i Ukraine vil stige med 280 procent i år, mens varme bliver 66 procent dyrere. Det er prognoserne udsendt af Ukraines Nationalbank onsdag, skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian.Grunden til de voldsomme prisstigninger er den ukrainske valutas faldende kurs, voldsom inflation i landet, og landets aftaler med Den Internationale Valutafond (IMF).

Den ukrainske valuta hrivna er i frit fald og nået på sit foreløbigt laveste niveau i forhold til amerikanske dollars. En dollar koster torsdag mere end 27 hrivna, og det er omkring tre gange mere, end da urolighederne begyndte.

Nationalbanken har ligeledes forværet landets inflationsprognose fra omkring 18 procent, som banken troede inflationen vil ligge på i år, til 25-26 procent.

Derudover har Ukraine underkastet sig en støtteaftale med IMF, som skal løbe i de kommende fire år. Aftalen, som giver Ukraine et lån på 17,5 milliarder dollars, er blandt andet er betinget med stigninger af taksterne for kommunale og statslige tjenester, herunder levering af el og varme. ota

Share This