Grønland som inspiration for fremtidig Ukraine

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Den ukrainske hovedstad Kijev. Foto: Ota Tiefenböck

Den russiske rådgiver Sergej Glazyev bruger Grønland som et eksempel for en mulig udvikling i Ukraine 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Ukraine: Sergej Glazyev, rådgiver for den russiske præsident Vladimir Putin, er en mand, omgivelserne plejer at lytte til. Hans stil er meget direkte og er et godt bud på, hvilken vej Rusland bevæger sig hen i spørgsmålet om Ukraines fremtid. Ifølge det polske dagblad Gazeta Wyborcza drager Sergej Glazyev nu ganske overraskende også Grønland med i diskussionerne om Ukraine.

Glazyev taler, ifølge Gazeta Wyborcza, om en mulig føderalisering eller vidtgående decentralisering og disintegration af Ukraine. En løsning som vil betyde, at det ikke længere ville være muligt for centralregeringen i Kijev at træffe egne geopolitiske beslutninger.

Glazyev henviser i den sammenhæng til forholdet mellem Danmark og Grønland. Grønland er ikke, som ”hovedlandet” Danmark, medlem af EU, underforstået at det behøver det østlige og sydlige Ukraine heller ikke at være, hvis det vestlige Ukraine vælger at orientere sig mod EU og USA.

Den grønlandske model er uden tvivl ikke en løsning,  Bruxelles og eller oppositionen i Ukraine vil bryde sig om. Forhandlingerne om et politisk kompromis mellem oppositionen og regeringen/præsidenten og mellem EU/USA og Rusland rokker sig ellers ikke ud af stedet, og muligheden for at Ukraine helt falder fra hinanden er bestemt til stede.

Polens tidligere præsident og Ukraine-forhandler Aleksander Kwasniewski har på det seneste flere gange udtrykt sin bekymring over udviklingen. Sergej Glazyev siger endvidere ifølge Gazeta Wyborcza, til det russiske dagblad Komiersant, at de ukrainske demonstranter skoles og trænes på den amerikanske ambassades område, hvilket den amerikanske ambassade dog pure afviser. Han beskylder ligeledes Polen for at ville diktere en politisk løsning, på samme mådem som landet efter hans opfattelse gjorde det i 2004, under Orangerevolutionen.

Share This