Glæde i Rusland og Krim efter FIFA valg

Vitaly Mutko Foto: Дмитрий Голубович

Vitaly Mutko Foto: Дмитрий Голубович

Af Toke Møller Theilade

I sidste uge blev schweiziske Gianni Infantino valgt som ny FIFA præsident, og dette valg vækker glæde i både Rusland og Krims fodboldforbund.

Rusland: Ligesom det meste af Europa støttede Rusland den schweiziske kandidat Gianni Infantino til præsidentvalget i det internationale fodboldforbund FIFA. Derfor var det heller ingen overraskelse, da både præsident Vladimir Putin og sportsminister samt præsident i det russiske fodboldforbund Vitaly Mutko efter valget ønskede sejrsherren tillykke.

Mutko udtalte efterfølgende, at fodboldverdenen havde brug for en pragmatiker som Infantino, samt at han håbede, at Infantino kunne føre alle sine planer ud i livet.

Inden stemmerne blev afgivet havde Mutko kæmpet for at få Infantino til at slå tøjlerne sammen med Sheikh Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa fra Bahrains kongefamilie. Dette skete højst sandsynligt som følge af et topmøde i mellem Putin og Bahrains konge, hvor de to regenter, udover en lang række handels –og sikkerhedspolitiske aftaler, også aftalte at støtte hinanden ved FIFA valget. Infantino og Sheikh Salman nåede dog aldrig til enighed, hvilket ærgrede Mutko.

Infantino vandt valget efter to runder, og dette vakte også glæde på Krim halvøen, om end deres nyligt formede fodboldforbund ikke havde ret til at stemme. Formanden for Krims fodboldforbund Yuri Vetokha udtalte efter valget til TASS at: ”Infantino er mere bekendt med problemerne i Krims fodbold end de andre, da vi har arbejdet tæt sammen med UEFA. ”

Kort efter Infantino blev indsat som præsident, slog han det fast, at Rusland ville beholde retten til at afholde den kommende VM-slutrunde i 2018. En slutrunde han håbede ville blive den bedste i turneringens historie.

 Vetokha, der er tidligere professionel for Tavriya Simferopol og er stærkt Moskva orienteret tilføjede dernæst: ”Derudover er vi helt enige med det russiske fodbold forbund, der støttede Infantino. ”

Det var Infantino, der i 2014 annoncerede, at Krim fremover ville blive til en såkaldt ’special-zone’ under UEFA efter, at han sammen med resten af UEFA og FIFA havde bandlyst de krimske klubber fra det russiske ligasystem.

Share This