Genindkaldes Rusland-NATO Rådet?

NATO´s generalsekretær Jens Stoltenberg Foto: Kjetil Ree

NATO´s generalsekretær Jens Stoltenberg Foto: Kjetil Ree

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland/Nato: Et nyt møde i Rusland-NATO Rådet er muligt, men skal dialogen genoptages kræver det grundig forberedelse og med konkrete resultater af mødet i sigte. Det er dog uklart, hvordan mødet skal afholdes, skriver det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS.Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har udtalt sig positivt om indkaldelse af et sådant møde, og emnet er også blevet diskuteret uformelt mellem repræsentanter fra Rusland og NATO-lande i Rådet, men der er ikke ikke fremkommet konkrete forslag til dagsorden-emner fra NATO-side. Det sagde Ruslands permanente repræsentant ved NATO, Alexander Grusjko mandag.

NATO, siger han, må bevæge sig væk fra afskrækkelse (”deterrence”) og oplyse konkret, hvilke fælles projekter der skal drøftes. Det kunne for eksempel være bekæmpelse af terror og narkosmugling og udviklingen i Afghanistan.

Nedskydningen af det russiske fly over Tyrkiet og Montenegros NATO-optagelse er ikke fremmende for en hurtig indkaldelse af Rådet, mener Grusjko.

Rusland-NATO Rådet blev oprettet tilbage i 2002 i fortsættelse af den fælles akt fra 1997 og har siden søgt at fremme dialog og ”consensusbuilding” og enighed om fælles aktioner.

Sidste møde blev holdt i juni måned 2014. Dialogen blev standset som følge af Ukraine-krisen. Spørgsmålet er, om det var en klog beslutning fra vestlig side. Også fra EU-Kommissionens side er der åbnet op for en nærmere dialog mellem EU og Den Eurasiske Union.

Share This