Gadenavne-udrensning i Zagreb fortsætter, efter Tito er det Masaryks tur

Tomas Garrigue Masaryk Foto- German Federal Archives

Kroatien: Tjekkoslovakiets første præsident, filosof og lærer Tomas Garrigue Masaryk fortjener ikke, at få opkaldt en kroatisk gade efter sig. Det mener den kroatiske kulturminister Zlatko Hasanbegovic ifølge den kroatiske nyhedsserver N1.

Masaryk kan blive, efter den jugoslaviske leder Josip Broz Tito, den næste person, som de kroatiske myndigheder betegner som uegnet til at lægge navn til en gade eller plads i Zagreb. Josip Broz Tito Pladsen blev i sidste uge omdøbt til Republikken Kroatiens Plads.

Ifølge medlem af det kroatiske regerende parti, det nationalkonservative HDZ, Tomislav Melic skal Masaryk gaden have et andet navn, da Masaryk var en tilhænger af Jugoslavien. En særlig kommission skal i de kommende dage beslutte, hvorvidt Masaryk gaden skal omdøbes.

Masaryk gaden i Zagreb fik sit navn i 1930 og har haft sit navn kun afbrudt af årene under det fascistiske Ustasa regime i årene 1941-1945. Tomas Garrigue Masaryk havde en central rolle i oprettelsen af Tjekkoslovakiet i 1918 og var en højtrespekteret politiker i hele verden. ota

Share This