“Fort Trump” afgøres tidligst til foråret

Amerikanske kampvogne her på vej i gennem Tjekkiet Foto: Karel Rybka

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polen er meget optaget af at få faste amerikanske baser i Polen, og med et væsentlig større antal soldater, gerne mindst 30.000 og bedre udstyr end i dag, hvor de amerikanske soldater er på rotationsordning. Under sit besøg for nylig i USA rejste præsident Duda spørgsmålet over for Trump, og Trump var ikke direkte afvisende.

Men Polen skal betale regeringen. Regeringen i Warszawa er indstillet på at betale 2 mia. dollar til selve etableringen, men er ikke meget for at dække løbende udgifter. Så spørgsmålet er, om alene spørgsmålet om  finansieringen stiller sig i vejen.

Iflg. polsk presse vil emnet tidligst blive afklaret til foråret. Og flere forhold end blot finansieringen kan stille sig i vejen. Polen er jo medlem af NATO, og en særlig “deal” mellem Washington og Warszawa uden NATO-koordinering vil være endnu et problem, ja et dybt alvorligt problem for NATO-sammenholdet.

Trump mener ikke, at Tyskland betaler nok til militær, og flere amerikanske styrker i Polen kan let betyde færre i Tyskland! Polen tror reelt ikke på NATOs meget omtalte par. 5, at NATO – og for den sags skyld EU – vil komme Polen til hjælp i tilfælde af krig med Rusland.

Vil Italien fx komme til hjælp. Den italienske regering er jo ret Putin-venlig, og Polen er meget upopulær, Polen vil som bekendt ikke modtage en eneste flygtning fra Italien. Med en særlig “deal” med USA og med amerikanske soldater i Polen, tror man i Warszawa, at i hvert fald USA vil reagere i tilfælde af krig med Rusland.

For at tækkes USA har Polen købt dyrt ind i USA af våben (og droppet købene i Frankrig) og vendt sig mod Northstream II gasledningen for at købe overskydende flydende gas (LNG) fra USA. Skulle kongressen efter midtvejsvalget i USA her i efteråret få demokratisk flertal, er det mindre sikkert, at en “polsk-amerikansk deal” kan gå igennem kongressen.

Spørgsmålet er også, om sagen om de amerikanske baser overhovedet vil kunne blive afklaret på denne side af det polske parlamentsvalg, der senest skal finde sted i oktober 2019. Får Polen et liberalt-socialistisk flertal efter valget bliver kursen uden tvivl mere NATO og Tyskland-venlig.

Share This