Forholdet mellem Ukraine og Polen yderligere forværret

Et mindemonument for polske ofre i Ukraine Foto: Alina i Ireneusz Skrzypczakowie

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Polen: Et dybt tilbageslag for tilliden”, det var iflg. Krzysztof Szczerski resultatet af den ukrainske viceministerpræsident Pawel Rozenkos besøg i Polen for få dage siden. Szczerski har ledet den kommission der blev nedsat for et par år siden, og som skal forsøge at løse historiske konflikter mellem Ukraine og Polen.

Helt aktuelt drejer det sig om lov vedtaget i det polske parlament, hvorefter det kan give op til tre års fængsel at benægte ukrainske nationalisters forbrydelser mod polakker under 2. verdenskrig. Den del af loven er endnu skarpere formuleret end den del, der straffer at kalde koncentrationslejrene i Polen under 2. verdenskrig for ”polske”.

Loven der vedrører Ukraine giver fx ikke mulighed for undtagelse fra straf for videnskabsfolk og kunstnere. Ukraines præsident Petro Porosjenko bad tidligere den polske præsident Andrzej Duda ikke at underskrive loven, men forgæves. Efter præsidentens underskrift var der røster fremme i Ukraine der krævede den ukrainske viceministerpræsidents besøg aflyst. Rozenka valgte at tage til Polen, men som han selv gav udtryk for, lykkedes det ikke at få gjort forholdet mellem Kijev og Warszawa mindre anspændt.

Besøget fulgte i kølvandet på mange andre negative hændelser så som ødelæggelse af ukrainske mindesmærker i Polen for UPA og stop i Ukraine for udgravninger, der skal fastlægge omfanget af drab på polakker under krigen.

Både fra polsk og ukrainsk side er borgere fra de to lande blevet nægtet indrejse. Polen og Ukraine har ikke alene problemer indbyrdes, også med andre nabolande. Ukraine er som bekendt nærmest på krigsfod med Rusland og har alvorlige modsætninger til Ungarn, Bulgarien, Rumænien og Moldova pga. landets nye sproglov. Ungarn har blokeret for møder i NATO-Ukraine Rådet og mellem EU og Ukraine.

Tyskland holder fast i Northstream II gasledningen, der vil gøre transit af gas fra Rusland via Ukraine overflødig. Den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel har talt for ophævelse af sanktionerne mod Rusland. ”Ukraine-trætheden” er vokset i takt med fraværet af reelle reformer i Ukraine, når det gælder fx økonomi og korruptionsbekæmpelse. I brede kredse i Vest betegnes Ukraine som et ”quasi-autoritært kleptokrati”.

Share This