Fordi det snart er Nytår – en video fra Tjekkiet

Milos Zeman her på besøg i det polske senat i 2013 Foto: Michał Józefaciuk

Milos Zeman her på besøg i det polske senat i 2013 Foto: Michał Józefaciuk

Tjekkiets præsident Milos Zeman deltog i maj 2013 ved inspicering og afhentning af tjekkiske kronjuveler, som skulle afhentes til en udstilling på Prags Slot.

Milos Zeman mødte dog op til seancen, som blev vist på direkte tv, ikke i den bedste tilstand. Hans usikre gang og ansigtsudtryk vidner ifølge hovedparten af den tjekkiske befolkning om, at han var påvirket af alkohol. Det afviste dog det tjekkiske præsidents kontor, som meddelte, at præsidenten kort inden begivenheden havde pådraget sig “en lettere virose” og derfor ikke helt var på toppen.

Denne forklaring tror kun de færreste tjekkere på. Flere tjekkiske medier spurgte efterfølgende deres læsere om, hvad der efter deres mening var grunden til den tjekkiske præsidents usikre gang. Tjekkerne var ret sikre i deres vurdering, men hvad tror du, var det “virose” eller “alkohol”?

Tjekkiske kronjuveler bliver opbevaret i kronsalen på slottet i Prag, hvis indgang er sikret med syv låse. Nøglen til disse låse har Tjekkiets præsident, premierministeren, ærkebiskoppen fra Prag, parlamentsformanden, senatformanden, provsten fra Sankt Vitus Katedral i Prag og Prags borgmester. Det er kun ved særlige lejligheder, at kronjuvelerne bliver inspiceret. ota

Share This