Flygtningekrisen og danske mediers fornemmelse for geografi

Vidste du, at den tjekkiske hovedstad Prag ligger vestligere end Bornholm?  Foto: Ota Tiefenböck

Vidste du, at den tjekkiske hovedstad Prag ligger vestligere end Bornholm? Foto: Ota Tiefenböck

Ota -nyt billedeBLOG: Der er ikke meget positivt man kan sige om den nuværende flygtningekrise, men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det ser nemlig ud til, at flygtningekrisen har fået de danske medier til at kaste blikket på Europakortet. 

Danske medier er nemlig begyndt, at kalde Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Ungarn for Centraleuropa, frem for det tidligere fejlagtige betegnelse Østeuropa.

Det er et ganske betydeligt skridt fremad for den danske mediebranche, som indtil ganske for nyligt benyttede ordene Østeuropa og østeuropæisk om alle de lande, som for 26 år siden var en del af den såkaldte østblok.

Dvs. brugte geografiske betegnelser på baggrund af politiske magtforhold fra tiden før Murens fald (læs for 26 år siden) frem for geografiske betegnelser baseret på geografiske forhold.

Det virkede, synes jeg selv, ganske latterligt og dumt at kalde eksempelvis Helsinki eller Wien for ”Vesteuropa” og den tjekkiske hovedstad Prag for “Østeuropa”, men det var ikke desto mindre realiteterne i den danske presse for indtil for nyligt.

Der skulle åbenbart en flygtningekrise til, det er nemlig et faktum, at DR, TV2, Berlingske, Politiken, Information har alle i den seneste tid kaldt Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Ungarn for Centraleuropa.

En svale gør ganske rigtigt ingen sommer, men de fire centraleuropæiske lande og ikke mindst danske læsere må håbe, at danske medier efterhånden virkelig har opdaget, at Muren faldt for 26 år siden og bliver ved med at bruge denne geografisk korrekte betegnelse.

Share This