Flere kvinder i Polens nye parlament

Polens tidligere premierminister Ewa Kopacz er en af de kvinder, der i stigende grad er aktive i politik   Foto: Platforma Obywatelska RP

Polens tidligere premierminister Ewa Kopacz er en af de kvinder, der i stigende grad er aktive i politik Foto: Platforma Obywatelska RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I det nye polske parlament, Sejmen, finder vi 27 procent kvinder. Det er det højeste antal nogensinde.Det skyldes til dels, at der i 2011 for valget til Sejmen blev indført den regel, at mindst 35 procent af kandidaterne på valglisterne skal være af ”et bestemt køn”, i praksis vil det være kvinder.

Det er dog ikke nogen garanti for, at alle de opstillede kvinder bliver valgt, da de kan være placeret lavt på listen.

Reglen gælder ikke ved valg til Senatet, hvor der også er en lavere kvindeandel, kun 13 procent af Senatets medlemmer er kvinder.

Ved valget i 2011, første gang efter loven var trådt i kraft, steg kvindeandelen til 24 procent og nu altså helt til 27 procent.

Derudover har de enkelte partier deres egne regler for kønskvotering, der kan gå endnu længere.

Når det gælder andelen af kvinder, ligger det nye liberale parti, ”Moderne Polen”, højest med en kvindeandel på 43 procent, Borgerplatformen følger efter med 36 procent, mens Bondepartiet (PSL) har den laveste andel.

Det nye regeringsparti, Lov og Retfærdighedspartiet ligger under gennemsnittet med en andel på 23 procent.

Det går også langsomt fremad, når de gælder de unge. Det yngste medlem af det nyvalgte parlament er 23 år. 17 medlemmer er under de 30 år, og det er syv flere end ved valget i 2011.

Share This