Flere albanere bliver nægtet asyl i Tyskland

Den albanske hovedstad Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Den albanske hovedstad Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Det er blevet langt sværere for albanere at søge asyl i Tyskland. Albanerne bliver fravalgt til fordel for asylansøgere fra Syrien og Irak

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Nye tal viser, at flere albanere bliver nægtet asyl i Tyskland. Dette skriver Balkan Insight. Ekspert Viktor Mërkuri fra Det Europæiske Universitet i Tirana mener, at det skyldes, at man fra tysk side nu anvender langt strengere politik på området.

“I 2016 blev kun 0,01 % af albanske asylansøgere godkendt, mens resten blev afvist og sendt hjem,” siger han til BIRN.

Ifølge Viktor Mërkuri har denne strenge politik til formål at afskrække og demotivere albanere fra at søge asyl i Tyskland, og tallene fra 2015 til 2016 afslører også, at det har haft en effekt. I 2016 søgte kun 17.236 albanere om asyl i Tyskland, hvor det var 50.000 i 2015.

Albanien har sammen med Kosovo ellers længe ligget øverst på listen over befolkningsgrupper, som søger asyl i Tyskland, men i 2016, som resultat af den omfattende flygtningestrøm fra Syrien og Irak, søgte mere end 1 million flygtninge om asyl i landet, og fra tysk side valgte man at prioritere asylansøgere fra krigszoner såsom Syrien og Irak højt.

Tyskland har siden 2015 betegnet lande som Albanien og Kosovo som “sikre lande”, og skelner derfor nu hårdere mellem asylansøgere, som flygter fra krig, og asylansøgere som søger væk fra en tilværelse præget af fattigdom, korruption og arbejdsløshed.

Årsagen til udvandring fra Albanien?

Albanien rangerer stadig på 4. pladsen over de fattigste lande i Europa, og mange albanere tildeler den albanske regering skylden for denne udvandringsbølge, fordi det endnu ikke lykkedes for regeringen at forbedre landets dårlige økonomi. Premierminister Edi Rama afviser dog, at udvandring skyldes dårlig håndtering fra regeringens side.

“Albanerne søger asyl, fordi de ønsker at have et arbejde i Europa. De vil have adgang til det europæiske jobmarked ud fra de samme vilkår og betingelser som polakker, rumænere og bulgarere, sagde han ved et pressemøde den 30. december sidste år.

Albanien er i modsætning til for eksempel EU-medlemslande Polen, Bulgarien og Rumænien kun EU kandidatland og er derfor ikke opfattet af loven om arbejdskraftens fri bevægelighed.

Share This