Fjernet mindesmærke i Moldova skaber vrede i Rusland

Sovjetisk kampvogn blev fjernet fra den tjekkiske hovedstad Prag i 1991, efter atr den tjekkiske kunstner David Cerny malede den pink  Foto: Hynek Moravec

Sovjetisk kampvogn blev også fjernet fra sin plads i den tjekkiske hovedstad Prag i 1991, efter at den tjekkiske kunstner David Cerny malede den pink Foto: Hynek Moravec

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Moldova/Rusland: Regeringen i Moldova vil fjerne et militært mindesmærke, en T-34 sovjetisk panserkampvogn, fra den røde hær og oprette et museum for den sovjetiske besættelse, og det har ført til åben ”krig” mellem de to lande.Ved afmonteringen af mindesmærket talte den moldaviske forsvarsminister Anatolie Salaru, og han sagde, at begivenheden kun er første led i fjernelsen af de ”sorte pletter” i Moldova’s historie.

Rundt omkring i Molodva findes fire andre af den slags mindesmærker. Museet for den sovjetiske besættelse skal efter planen åbnes den 27. marts 2016, og kampvognen skal flyttes til det museum.

Begivenheden vækker ikke begejstring i de prorussiske dele af landet. Eksempelvis har borgmesteren i byen Balti, Renato Usati, fordømt nedrivelsen af det sovjetiske mindesmærke.

Fra russisk side er det da også blevet sagt, at regeringens beslutninger har vakt harme blandt de ”sunde kræfter” i Moldova, der ser anderledes på historien end regeringen.

Nedrivelse af mindesmærker har før skabt konflikt, for eksempel i 2006, da regeringen i Estland fjernede et mindesmærke fra sovjet-tiden.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”

Share This