Finlands forhold til Ungarn mærkbart forværret

Antti Rinne Foto: European Parliament

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn/Finland: Ungarn og Finland har haft et tæt indbyrdes forhold, båret om af sprogfællesskabet. Men det er slut. Under den finske ministerpræsident Antti Rinne besøg forleden i Budapest lagde Rinne ikke skjul på at Finland, EUs formandskabsland, støtter forslaget om at lande der ikke opfylder EUs krav på retsområdet får begrænset deres økonomiske støtte i det kommende EU budget fra 2021-2027.

Landene skal også opfylde EUs klimamål og  EU vedtagelser, når det gælder flygtninge og migranter. Orbán svarede, at han betragter EUs krav som “politiske slogans” og ikke har set noget konkret udspil. På pressemødet blev der også spurgt om Orbáns svigersøn, Tiborcz Istváns påståede misbrug af EU-midler. Dette kaldte Orbán “fake new”.

Ungarn står, som Polen, anklaget i henhold til Lissabon traktatens par. 7. Ungarn har på det sidste også haft problemer med at få anerkendt László Trócsányi som EU-kommisær for naboskabspolitik og EU-udvidelse.

Rumænien, Tjekkiet og Polen har også problemer i forhold til EU. Så “krigen” mellem det ny og gamle Europa ser ud til at vokse. Tysklands Merkel og Ursula von der Leyen, den ny EU-kommissær, forsøger dog at neddæmpe retorikken, opfordrer til (kritisk) dialog.

Share This