Ad

Får Kövesi posten chefanklager i EU?

Laura Kövesi Foto: Ionutzmovie

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rumænien: Rumæniens tidligere anti-korruptionsforkæmper Laura Cudruta Kövesi har rigtig gode muligheder for at blive den første leder af EU’s nyoprettede ”Public Prosecutor’s Office”, kort sagt blive EU-chefanklager.

Den ny EU-institutions opgave bliver at bekæmpe svindel og korruption i EU.  Kövesi er indstillet af 17 ud af Coreper 22 medlemmer. Coreper består af EU-medlemslandenes faste repræsentanter i EU. Der henvises i indstillingen til Kövesi’s integritet, erfaring og beslutsomhed, Kövesi var, før hun blev fyret af regeringen, leder af Rumæniens anti-korruptionsenhed (DNA).

Talrige politikere, borgmestre og ministre og eks-ministre blev anklaget, mens Köves var chef for DNA.  Indstillingen af Kövesi til den nye post har tidligere haft støtte fra et flertal af Europaparlamentets medlemmer, så udnævnelsen skulle være helt sikker. Den rumænske regering har ellers gjort alt for at undgå Kövesi’s udnævnelse.

Så det at Köves får jobbet er et alvorligt slag i ansigtet på det rumænske Socialdemokrati, landets største regeringsparti, der i forvejen har problemer i forhold til EU netop pga. ny lovgivning om korruption. Partiet fik tidligere i år ophævet sit medlemskab af den socialistiske gruppe.

Der er snart præsidentvalg i Rumænien, om den siddende præsident (Iohannis) får fordel af valget er ikke sikkert. Iohannis bekæmper godt nok regeringen og erklærer sig  pro-europæisk, men han godkendte i sin tid afskedigelsen af Kövesi.