Facebook debattørerne er en større trussel for demokratiet end Putin

Rusland præsident Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Ota Tiefenböck

Debat: Ruslands præsident Vladimir Putin er verdens mest magtfulde mand. Vladimir Putin navigerer med en stor sikkerhed over hele verden og har foreløbigt manipuleret det amerikanske valg, udløst migrantkrisen og sender massevis af migranter til Europa.

Han står ligeledes bag de populistiske bevægelser som i disse dage er i fremgang over hele Europa og alle uroligheder i EU, har manipuleret det svenske valg og har planer om at indvadere de baltiske lande og Polen.

Alle ulykker i den vestlige verden skyldes Putins Rusland. Uden Rusland var EU, Ukraine og mange andre lande blomstrende demokratiske oaser i den frie verden.

Det seneste bidrag omkring de onde russiske hensigter er Ruslands manipulering af urolighederne i Frankrig. Debattørerne på Facebook er ikke i tvivl. Rusland udnytter en hver situation til at forstærke problemerne i Europa, og Frankrig er naturligvis ingen undtagelse. Bevismaterialet for Ruslands indblanding er et billede af to mænd i gule veste med flaget af det såkaldte Donetsk Republik stående i Paris gader og et bøjet skilt på den ukrainske ambassade i Paris samt beretninger om, at nogle af gule veste angiveligt talte russisk og tjetjensk.

Forsøger man at stille spørgsmålstegn ved denne påstand, er man i bedste fald en tumpe, som ikke har forstået realiteterne i tidens verden. I værste fald Putins apologet og nyttig idiot. En af disse såkaldte debattører og forsvarer af demokratiet gav i sidste uge sågar udtryk for, at han er ved at brække sig over Mr.East.

Teorien om, at det er Rusland, der står bag optøjerne i Frankrig er oprindeligt blevet bragt som en Facebook opdatering på den ukrainske sikkerhedstjeneste SBUs Facebook profil. Mr.East var det første danske medie, som bragte historien, som efterfølgende bredte sig i danske medier. Vores forbrydelse var ifølge den nævnte debattør, at vi samtidig med den ukrainske meddelelse også bragte en russisk politikers reaktion på den. Mr.East tillod sig altså at bringe reaktion af den anklagede part i sagen.

Jeg er ikke ude for at forsvare Rusland. Rusland og Vladimir Putin er ikke kun uskyldige ofre i den seneste udvikling i verden. Jeg synes dog, at debatten om Putins onde hensigter, på Facebook og i medierne, har taget en alt for usund udvikling.

Så usund, at nogle af de såkaldte debattører efterhånden er blevet en større trussel for demokratiet, end Putins Rusland. De forsøger nemlig at undertrykke det frie ord og ytringsfrihed og er desuden medvirkende til, at reele problemer, nemlig Ruslands ulovlige anneksion af den ukrainske halvø Krim og krigen i Østukraine drukner i en lang række ubeviste påstande.

Share This