Europaparlamentet og abortstriden i Polen

En tidligere demonstration mod abort i Polen  Foto: Zorro2212

En tidligere demonstration mod abort i Polen Foto: Zorro2212

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: ”Abortkrigen” i Polen har også forplantet sig i Europa Parlamentet. Sagen blev således i sidste uge rejst af liberale, grønne og (især) venstrefløjsgruppen GUE/ENGL.

Wanda Nowicka og Barbara Nowacka fra de grønne og venstrefløjen i Polen var inviteret til Strasburg og deltog her i et fælles pressemøde. Nowacka udtalte sin støtte til kvinderne i Irland og Malta, der også har en meget hård abortlovgivning.

Utilfredsheden gjaldt ikke alene selve spørgsmålet om for eller imod abort, i høj grad også det forhold at forslaget om liberalisering af abortlovgivningen ikke, modsat forslaget om totalt forbud, bliver drøftet videre i det polske parlament.

Det ses som dybt udemokratisk. Emnet abort har tidligere været drøftet i Europa Parlamentet med fokus på Spanien og Irland.

Borgerplatformen, det største oppositionsparti, var først imod at emnet overhovedet blev behandlet, men gik til sidst alligevel med i den ”sorte protest”; deltagerne var under møderne klædt i sort for at understrege alvoren.

Debatten i Europa Parlamentet endte ikke med vedtagelse af en resolution, iflg. Tomasz Bielecki, journalist ved ”Gazeta Wyborcza” fordi temaet om den polske forfatningsdomstol har højere juridisk gennemslagskraft i EU. Emnet abort er i princippet overladt til medlemsstaterne.

Share This