Europa bliver oversvømmet af flydende gas

Illustrationsfoto: Wikimedia Commons

Af Michael Skovgaard

EU: Gasmarkedet er præget af et overskud af flydende gas (LNG). Kina reeksporterer i stor stil, og USA tjener mindre – det skriver Berliner Zeitung.

Gasprisen er faldet jævnt gennem de seneste fire måneder. Nu koster en megawatt-time 42 euro på gasbørsen ITT i Rotterdam mod 142 euro i december 2022.

Så lidt har en megawatt-time ikke kostet siden august 2021. Årsagen er, at både Europa og Asien har for meget gas til rådighed, og det presser priserne ned. Ruslands angreb på Ukraine sidste år vendte op og ned på energimarkedet, og især Tyskland forsøgte at sikre sig på anden vis bl.a. med import af LNG fra USA. Det har medført, at man har købt for meget ind, således  at der lige nu er en overkapacitet.

LNG-tankskibe, der var tænkt som nødløsning efter udfasningen Nord Stream, har ofte vanskeligt ved at finde anløbsterminaler og forbliver til havs i ugevis – det skriver Bloomberg.

Efterspørgslen på gas falder normalt efter vinteren, og derefter bliver gassen opbevaret i lagre med henblik på den næste vinter. Men ifølge Bloomberg er der nu gas nok til, at alle lagre kan blive fyldt allerede i august. Ifølge Gas Infrastructure Europe vil det være 11 uger tidligere end i 2021. I Tyskland er lagrene allerede 65 procent fyldt, og i Spanien, hvor de fleste LNG-terminaler ligger, er man nu oppe på 85 procent. Spanien har været og er en stopklods for videre transport af LNG, da der ikke er rørledninger. Tyskland og Spanien har forhandlet om anlæggelsen af den såkaldte Midcat-pipeline over Pyrenæerne, men den franske præsident Macron har stillet sig på bagbenene.

Ifølge analysefirmaet S & P Global er de lave gaspriser en torn i øjet på USA, som havde sat næsen op efter store profitter på LNG. Da prisen toppede, tjente USA gode penge på fracking-gas, men som markedet ser ud nu, er der ikke behov for flere større leverancer fra USA.

Storbritannien har sendt en del gas videre til EU-lande, da landet mangler lagerkapacitet. Desuden har Kina reeksporteret i stor stil, da landet ikke helt er oppe i omdrejninger endnu efter corona-pandemien. Japan sælger også ud, da landet har købt for meget ind. 

Share This