EU-Tyrkiet-aftale vakler efter kun en uge

 

Migranter ankommer til Lesbos Foto: Ggia

Migranter ankommer til Lesbos Foto: Ggia

Af Uffe Gardel

UffeDen græske regering er i færd med at trække tæppet væk under den aftale, som EU og Tyrkiet med stort besvær fik indgået i sidste uge om at sende illegale migranter tilbage til Tyrkiet.

Aftalen forudsætter nemlig at Grækenland erklærer Tyrkiet for et ”sikkert tredjeland”, altså et land det er sikkert at sende asylansøgere tilbage til. Ellers vil tilbagesendelsen være ulovlig.

Nu afviser den græske regering at gennemføre en lov som gør Tyrkiet til sikkert tredjeland. Det sagde en græsk regeringstalsmand onsdag, og torsdag bekræftede den østrigske avis der Standard oplysningerne.

Talsmanden, Olga Gerovassili, sagde, at loven er unødvendig; man vil efterprøve hver enkelt ansøgers sag individuelt (se link ovenfor).

Men som der Standard forklarer, så er sådan en lov faktisk nødvendig, hvis aftalen mellem EU og Tyrkiet skal kunne fungere. Uden loven vil de enkelte asylansøgere kunne gøre gældende, at deres tilbagesendelse til Tyrkiet er ulovlig.

Problemet med Tyrkiet som sikkert land er, at Tyrkiet ikke anerkender Flygtningekonventionen for mellemøstlige flygtninge. Det vil sige at der ikke er nogen international konvention der garanterer asylsøgerne mod at blive sendt tilbage til Syrien eller et andet farligt oprindelsesland; de vil kun være beskyttet af den tyrkiske udlændingelov.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet er blevet kritiseret som stridende mod Flygtningekonventionen og menneskerettighederne af både UNHCR og menneskerettighedsorganisationer. Tirsdag meddelte Læger Uden Grænser, at de ikke ville arbejde på de græske øer længere; organisationen vil ikke acceptere at dens ”bistand anvendes til en masse-udvisning”, sagde den i en pressemeddelelse.

 

 

 

 

 

Share This