EU truer Tjekkiet med bøde

Tjekkisk flag Foto- Adam Jones, Ph.D.

Tjekkisk flag Foto- Adam Jones, Ph.D.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Der er opstået voksende spænding internt i den tjekkiske regering, efter at EU har åbnet en sag mod den tjekkiske regering, som kan betyde en bøde på 800.000 euro grundet interessekonflikter i forbindelse med udbetaling af landbrugssubsidier i 2014 og 2015 til firmaet Agrofert.

Agrofert var dengang var ejet af rigmanden, Tjekkiets finansminister og formand for partiet ANO Andrej Babis. Regeringen satser på at undgå bøden gennem den særlige ”forsoningsprocedure” (”conciliation proceeding”) i Bruxelles.

Problemet var (og er), at Jaroslav Faltynek på samme tid sad i Agroferts ledelse og var med til at udbetale landbrugssubsidierne gennem landbrugsinterventionsfonden SZIF. Men det er ikke det eneste problem, set fra Bruxelles. Også socialdemokraten Ladislav Velebrý og kristelig-demokraten Petr Kudela var medlemmer af SZIF.

Premierminister Bohuslav Sobotka har bedt sin landbrugsminister om at vurdere chancen for at undgå at betale en mulig bøde via ”forsoningsproceduren” og forebygge, at den type sager rejses i fremtiden. Babis selv nægter enhver form for interessekonflikt og mener, at sagen som sidste udvej bør rejses ved EU Domstolen.

Share This